Ніхто не наважиться заперечувати, що у будь-якому тесті яблучка гарні. Ще б пак, яблука всередині при запіканні стають м'якими і дуже ніжними, а за рахунок додавання цукру дуже солодкими. Так як тісто щільно закриває вміст, то всередині зберігаються всі соки і начинка виходить дуже соковитою.

На цей ароматний та красивий десерт таки варто витратити час, щоб здивувати та порадувати своїх близьких.

Для тесту:

  • 220 мл води (тепла);
  • 4 грами дріжджі (сухі);
  • 3 ст. рослинна олія;
  • 20 г цукру;
  • 0,5 ч.л. рік;
  • ванілін до смаку;
  • 325 г борошна (вищий сорт).

Для начинки:

  • 5 штук. яблуко (середні);
  • 10 ч.л. цукор або за бажанням та за смаком.

Для змащування виробів:

  • 1 шт. курине яйце;
  • 1 стол.ложка молока.

Насамперед готуємо дріжджове тісто. Так, у широку стійку миску потрібно просіяти борошно, щоб воно збагатилося киснем - тоді тісто буде легким на підйом, пишним та повітряним.

Бо борошно має різні властивості, то її може знадобитися більше чи менше. Тому рекомендується відсипати приблизно 1/4 борошна в інший посуд, його при необхідності додаватимемо поступово при замісі тіста.

Отже, борошно з'єднуємо з дріжджами, сіллю, цукром та ваніліном. Все добре перемішуємо, щоб сухі інгредієнти рівномірно розподілилися по всьому об'єму борошна. До муки влийте теплу воду, перемішайте ложкою. В отриману масу додайте олію, перемішайте. Невеликими порціями всипте відкладене раніше борошно, одночасно перемішуючи тісто руками.

Тісто має вийти м'яким, ледь липнутим до рук, але має тримати форму і не розпливатися. Якщо тісто рідке, потрібно додати ще трохи борошна, але не перестарайтеся, щоб тісто не вийшло тугим.

Накрийте тісто рушником і залиште для підйому.

Приблизно через 50-60 хвилин тісто підніметься, збільшившись обсягом 2-2,5 разу.

Далі тісто обомніть, викладіть на стіл, присипаний борошном. Розділіть тісто на рівні частини, орієнтуючись на розмір яблук. Скачайте колобки і прикрийте легким рушником, щоб запобігти завітрюванню тіста.

Для начинки бажано взяти яблучка середнього розміру, солодкі або з легкою кислинкою. Яблука потрібно заздалегідь вимити та обсушити.

Частину тіста розкотіть у круглий тонкий коржик.

Невеликим ножем у верхній частині яблука виріжте отвір і видаліть серцевину, не дорізаючи до дна яблука. Помістіть яблуко на середину коржика. Всередину яблука насипте цукор до смаку, залежно від солодощі фруктів.

Краї коржі підніміть над яблуком, формуючи складки. З'єднайте краї тіста за типом "мішочка", добре притисніть тісто над яблуком. Аналогічно загорніть усі яблука в тісто.

У невеликій мисочці з'єднайте яйце і молоко, злегка збийте вилкою до однорідності.

На застеляному пергаментом деку розмістіть яблука в тісті на відстані один від одного, тому що в процесі випікання тісто підніметься. За допомогою кулінарного пензля змастіть яблука у тісті з усіх боків збитим яйцем.

Запікати яблука потрібно в заздалегідь розігрітій до 180С духовці 35-40 хвилин до рум'яного кольору та м'якості яблук. Час приготування залежатиме від розміру та властивостей фруктів. Щоб переконатися у готовності яблук, проткніть тісто збоку шпажкою. Якщо м'яке яблуко, можна виймати. Якщо тісто вже зарум'янилося, а яблуко ще не випеклося, прикрийте випічку зверху шаром фольги. Режим випічки може відрізнятись, оскільки залежить від особливостей роботи духовки.

До речі, частину яблук можна зробити без цукру та подавати з медом.

Читайте також:

Спробувавши один раз, його хочеться ще й ще: рецепт картопляного пирога з куркою та печерицями

На тарілці нічого не залишиться: рецепт ситного пирога з лавашу з капустою, яйцем та сметаною

Це справжнє смакота: рецепт ситного пирога з тушонкою, молодою кукурудзою та яйцями

Цей смак вас підкорить: рецепт пирога "Заливний лаваш" з м'ясним фаршем та сиром