Вареники – одна з найпопулярніших страв української кухні. Як правило, вареники готують з картопляною начинкою або з картоплею та сиром. При цьому влітку популярні вареники з вишнями, а восени пропонуємо спробувати їх із гарбузом.
Підпишись на Hyser.com.ua в Google News! Тільки найяскравіші новини!
ПідписатисяПідготовляємо всі необхідні продукти для незвичайного тесту на вареники:
- борошно - 240 г;
- гарбуз очищений – 100 г;
- молоко – 50 мл;
- яйце – 1 шт.;
- соль – 0,5 ч. ложки.
Очищений гарбуз нарізаємо маленькими кубиками і викладаємо в каструлю або сотейник. Заливаємо гарбуз у каструлі молоком. Ставимо каструлю на вогонь і доводимо молоко до кипіння. На маленькому вогні варимо гарбуз під кришкою приблизно 5 хвилин до м'якості.
Даємо гарбузу трохи охолонути і подрібнюємо блендером у пюре. У гарбузове пюре додаємо яйце та сіль. Перемішуємо до однорідності.
Тісто накриваємо плівкою або рушником і залишаємо на 15-20 хвилин за кімнатної температури.
Продукти для начинки:
- сир – 120 г;
- пшоно – 75 г;
- мед - 25 г.
Пшоно добре промиваємо, кілька разів змінюючи воду. Заливаємо пшоно окропом і залишаємо на 5 хвилин, щоб позбавитися можливої гіркоти. Згодом воду зливаємо, пшоно повторно промиваємо.
Просо викладаємо в товстостінну каструлю і заливаємо 150 мл води. Ставимо каструлю на вогонь і доводимо воду до кипіння. Варимо пшоно на маленькому вогні під кришкою приблизно 15 хвилин, до готовності та повного вбирання рідини.
Залишаємо пшоно остигати.
Якщо сир не розсипчастий, попередньо його потрібно розім'яти вилкою. До сиру додаємо остигле пшоно і мед.
Все добре перемішуємо до однорідності.
Тісто розгортаємо в тонкий пласт завтовшки приблизно 2 мм. Формою (склянкою, кондитерським кільцем) вирізаємо з тіста кружки. На середину кожного кружка викладаємо частину начинки.
Добре з'єднуємо краї тіста вареника. За бажанням можна зробити краї вареників фігурними.
Сформовані вареники викладаємо на дошку, що присипає борошном.
У каструлі кип'ятимо воду, підсолюємо. У киплячу воду викладаємо вареники. Варимо вареники на маленькому вогні ще 2-3 хвилини після спливання.
Гарбузові вареники з сиром та пшоном виймаємо з води, розкладаємо по порціях і подаємо з медом та сметаною. За бажанням можна додатково посипати вареники корицею.
Читайте також:
Козаки з'їдали цілими казанками: як приготувати автентичні українські вареники з сиром
Це райська насолода: рецепт ніжних лінивих вареників з сиром та вишнею
Вони самі так і просяться до рота: рецепт справжніх гуцульських вареників з незвичайною начинкою