Від чарівного аромату свіжого тіста ніхто не встоїть. До того ж дріжджова випічка – безкрайнє поле для експериментів з інгредієнтами та начинками.

Отже, насамперед приготуємо дріжджове тісто. Для цього потрібно підготувати такі продукти:

  • вода - 300 мл;
  • олія оливкова – 2-3 ст. ложки;
  • мука – 500 г (3 склянки ємністю 250 мл) + для роботи з тестом;
  • дріжджі сухі – 7 г;
  • цукор – 2 ч. ложки;
  • соль – 1 ч. ложка

Воду підігріваємо до теплого стану (приблизно 30-35 градусів) і додаємо до неї дріжджі, сіль та цукор, перемішуємо. Накриваємо суміш рушником і залишаємо у теплому місці на 20-30 хвилин.

Через деякий час просіюємо борошно в об'ємну миску. Робимо у борошні лунку і виливаємо дріжджову суміш. Замішуємо трохи липке тісто. Потім частинами підливаємо оливкову олію, продовжуючи заміс руками.

Коли тісто вбере масло, викладаємо його на стіл і вимішуємо 10 хвилин. Округлюємо тісто.

Миску злегка присипаємо борошном. Тісто кладемо в миску, накриваємо рушником і залишаємо в теплі на 40-60 хвилин.

У цей час приготуємо начинку:

  • капуста цвітна – 500 г;
  • молоко – 200 мл;
  • яйця (жовтки) – 2 шт.;
  • сир твердий – 100 г;
  • фісташки – 50 г;
  • мускатний горіх мелений - 1 щіпка;
  • сіль за смаком.

Кольорову капусту поділяємо на суцвіття, викладаємо в невелику каструльку або сотейник, заливаємо молоком так, щоб покрило капусту (при необхідності доливаємо трохи води). Ставимо на нагрівання, доводимо до кипіння. Варимо капусту 7-10 хвилин|мінути| на невеликому вогні.

Відкидаємо капусту на друшляк або сито і даємо охолонути.

Фісташки очищаємо, викладаємо в чашу блендера та подрібнюємо у крихту.

Сир натираємо на дрібній тертці. Відокремлюємо 2 жовтки (яєчні білки не знадобляться – їх можна залишити для приготування інших страв).

Охолоджену капусту викладаємо в чашу блендера, додаємо жовтки. Подрібнюємо.

В окремій мисці з'єднуємо підготовлену капусту, сир, фісташки, мелений мускатний горіх та сіль. Перемішуємо начинку до однорідності.

З тестом починаємо працювати тоді, коли воно збільшилося в обсязі вдвічі.

Стіл присипаємо борошном. Викладаємо тісто і обминаємо. Руками підкочуємо тісто у валик. Ділимо (розрізаємо) на 12-14 частин.

Кожну частину тесту округляємо у колобок, накриваємо рушником. Потім працюємо з частинами тесту по черзі. Колобок розминаємо в коржик і кладемо частину начинки на середину коржів.

Добре защипуємо краї коржика над начинкою і формуємо пиріжок. Таким же чином формуємо пиріжки з тіста, що залишилося і начинки.

Деко застилаємо пергаментним папером, змащуємо олією. Викладаємо всі пиріжки на лист.

Жовтки злегка розбовтуємо та змащуємо пиріжки жовтком за допомогою кулінарної кисті. Посипаємо кунжутом.

Відправляємо лист у розігріту духовку, випікаємо пиріжки при температурі 180 градусів 25-30 хвилин.

Готовим дріжджовим пиріжкам з цвітною капустою і сиром даємо трохи охолонути на деку.

Читайте також:

Якраз для тих, у кого мало часу: рецепт швидких пиріжків із лавашу із сиром на сковорідці

На другий день вже нічого не залишиться: рецепт апетитних дріжджових пиріжків із куркою на молоці

Їх розхоплюють по три штуки за один раз: рецепт закусочних міні-пиріжків з м'ясом

Вам захочеться хапати один за одним: рецепт незрівнянних пиріжків з ліверною ковбасою та картоплею