Інгредієнти:
  • гарбуз 1,5 кг;
  • цукор 750 гр.;
  • лимонна кислота – 1 чайн.л. з гіркою;
  • мускатний горіх до смаку;
  • кориця до смаку або 2 палички;
  • цукрова пудра – 1 стол.л.;
  • кукурудзяний крохмаль – 1 стол.л.
Цукати можна зробити з будь-якого гарбуза. Однак краще брати тих сортів, у яких щільніша м'якоть, в ній менше вологи і вони простіше піддаються сушінню і в'яленню. Зазвичай ці гарбузи дозрівають останніми. Спеції беріть до смаку.

Гарбуз добре помийте, очистіть шкірку і видаліть насіння. Насіння не викидайте - їх можна просушити і їсти, вони дуже корисні. Наріжте м'якоть на кубики приблизно 1х1 см і перекладіть у каструлю. На приготування цукатів такого розміру піде не надто багато часу і готовими буде зручно їсти.

Засипте гарбуз цукром і перемішайте, щоб цукор рівномірно змішався зі шматочками гарбуза. Накрийте кришкою та залиште на 6-10 годин. Якщо у вас мало часу, перемішуйте гарбуз щогодини. Так швидше розчиниться цукор і гарбуз дасть сік. Я лишала на ніч.

За цей час цукор розчиниться і змішається з гарбузовим соком, що виділився. Додайте лимонну кислоту та спеції, перемішайте.

Поставте великий вогонь. Доведіть до кипіння і варіть, поки гарбуз не стане м'яким. Так як всі гарбузи різні і готуються в різних посудах і на різних плитах, точний час сказати складно, тому гарбуз потрібно перевіряти. Вона не повинна зваритися повністю, інакше перетвориться на варення. У мене вистачило 3 хвилини. Повністю остудіть.

Перекладіть гарбуз у друшляк і злийте весь сироп. Закип'ятіть сироп та уваріть протягом 5-7 хвилин.

Залийте гарячим сиропом гарбуз так, щоб він повністю був у сиропі, і остудіть.

Повторіть кроки 6 і 7. Потім перекладіть шматочки гарбуза в друшляк і залиште на 1,5-2 години, щоб сироп повністю стек.

Коли сироп стіче, розкладаємо гарбуз на вощеному кондитерському папері на відстані один від одного, щоб шматочки не злипалися.

Сушити цукати можна при кімнатній температурі, в духовці при 50 градусах або в духовці з відкритими дверцятами при 100 градусах протягом 2-3 годин.

Цукати мають зменшитися у розмірі та стати трохи скляними.

важливо!

  • Важливо стежити за часом, тому що цукати не повинні стати сухими та твердими – поверхня цукатів може залишитися трохи липкою.

Перекладіть цукати на плоску страву або тацю і залиште в кімнаті (вибирайте кімнату, що добре провітрюється і з сухим повітрям) і залиште ще приблизно на добу цукати дійти.

Далі змішуємо цукрову пудру з крохмалем і розпорошуємо цю суміш над цукатами, ретельно перемішавши. Якщо є шматочки, що злиплися, - відокремте їх, щоб вони з усіх боків обвалялися в пудрі.

Зберігати готові цукати потрібно у закритих ємностях у сухому прохолодному місці.

Читайте також:

Юшку питимете склянками: рецепт домашнього кролика в грибному соусі

Захочеться їсти ложкою: рецепт ніжного паштету з крабових паличок та сметани

Облизуватимете пальці: рецепт соковитих курячих ніжок, замаринованих у соєвому соусі та кетчупі