Ніжний суп-пюре з картоплі з молоком – правильне рішення смачного обіду.

Продукти (на 4 порції):

  • картопля – 600 г;
  • молоко - 600-700 мл;
  • сметана – 150 г;
  • сир твердий – 50 г;
  • борошно – 35 г;
  • сіль за смаком;
  • перець чорний мелений за смаком;
  • цибуля зелена (для подачі) - 7 г.

Отже, вимиту та нарізану великими скибочками картопля потрібно залити невеликою кількістю води, покласти сіль і варити 25–30 хвилин на невеликому вогні до повної готовності.

На суху сковороду висипаємо муку|борошно| і підсмажуємо близько 1 хвилини. Борошно залишаємо охолонути до теплого стану.

У остиглу борошно вливаємо тонким струмком 500 мл молока і перемішуємо щоб не було грудочок.

Далі ставимо сковороду на вогонь і постійно помішуючи віночком, доводимо вміст до кипіння. При закипанні соус повинен загуснути.

Додаємо сіль та чорний мелений перець за смаком.

Перемішуємо молочний соус і забираємо сковороду з вогню.

З готової картоплі зливаємо воду. Відкладаємо кілька шматочків для подачі (приблизно 1/4 частину від загальної кількості картоплі), а решту картоплі розминаємо у пюре.

Додаємо до картопляного пюре молочний соус.

Твердий сир натираємо на середній (дрібній) тертці і додаємо в каструлю - швидко все перемішуємо, щоб сир розплавився. Додаємо сметану і знову перемішуємо.

Молоко, що залишилося, підігріваємо до гарячого стану. Поступово вливаємо гаряче молоко в каструлю, доводячи суп до необхідної густини. Потім суп перебиваємо занурювальним блендером до однорідності. Пробуємо на сіль і при необхідності досолюємо до смаку.

Картопля, відкладена для подачі, нарізаємо маленькими кубиками.