червоний солодкий перець – 300 г
стиглі помідори – 1,5 кг
червона злива – 200 г
часник – 3 зубчики
гвоздика - 2 гудзики
запашний перець горошком – 2 шт.
сіль – 1,5 ст. л.
цукор – 2 ст. л.
яблучний оцет (6%) – 2 ст. л.

Підготуйте банки та кришки для болгарського кетчупу. Ретельно вимийте їх із харчовою содою та промийте. Простерилізуйте над парою або в мікрохвильовій печі. Дайте повністю обсохнути.

Солодкий перець вимийте, викладіть на решітку і запікайте в духовці при 190 ° С до чорних підпалин на шкірці. Перекладіть у щільний пакет, зав'яжіть його та опустіть у каструлю з крижаною водою. Залишіть на 10 хвилин, потім видаліть шкірку та насіння.

Помідори та сливи для кетчупу вимийте. Опустіть плоди в каструлю з киплячою водою (окремо) на 1 хвилину. Потім перекладіть у друшляк, дайте трохи охолонути і очистіть від шкірки. Сливи також очистіть від насіння.

М'якуш помідорів, слив і солодкого перцю пробийте блендером і протріть через дрібне сито в каструлю, щоб видалити насіння томатів. Поставте на середній вогонь і помішуючи доведіть до кипіння.

Варіть на слабкому вогні кетчуп 30 хвилин. Періодично помішуйте. Гвоздику і запашний перець загорніть у маленький шматок марлі (його потім буде потрібно видалити). Додайте в томатну масу, всипте сіль та цукор. Варіть 20 хвилин|мінути|, помішуючи.

Влийте яблучний оцет, перемішайте та варіть 5 хвилин. Марлевий мішечок із прянощами видаліть. Розлийте кетчуп банками і закатайте кришками. Переверніть на рушник і дайте охолонути.

Болгарський кетчуп у нашому випадку не піддається стерилізації, тому його краще тримати у холодильнику. Тим більше що і для вживання холодний соус кращий за теплий.

Читайте також: