Гратен дофінуа – це страва французької кухні, яка готується з тонко нарізаної картоплі та запікається у вершковому соусі. Гратен зазвичай подають у вигляді гарніру до вишуканих французьких страв, на кшталт тушкованої качиної ніжки або біфштексу. А ось одеські господині додають у соус ще сир і така запечена з вершками та сиром картопля стала в Україні самодостатньою гарячою стравою.
Підпишись на Hyser.com.ua в Google News! Тільки найяскравіші новини!
ПідписатисяІнгредієнти для картоплі по-одеськи елементарні:
- 500 г великої картоплі;
- 120 г тертої моцарели;
- 500 мл вершків жирністю 10-11%;
- 50 г вершкового масла;
- ¼ ч. л. мускатного ореха;
- сіль за смаком;
- свіжомелений білий перець.
Картопля помити, очистити від шкірки, нарізати тонкими пластинами по 2–3 мм завтовшки. Після того, як картопля буде порізана, її забороняється мити, щоб не змити необхідний для страви крохмаль. (можна робити це ножем для чищення овочів).
Змастіть велику глибоку форму олією, посоліть, викладіть картоплю внахлест. Злегка соліть і перчите кожен шар.
Розтопіть масло|мастило|, змішайте з|із| вершками і мускатним горіхом. Акуратно залийте картоплю. Закрийте фольгою та поставте в духовку на 40 хв. Зніміть фольгу, посипте картоплю тертою моцарелою і поверніть у духовку, щоб утворилася золота скоринка. Подавайте гарячим.
Читайте також:
Секрет одеських господинь: як приготувати справді пишне та повітряне картопляне пюре
Такою стравою ви точно здивуєте всіх: рецепт риби з грибами, запеченої під картопляним пюре
А це вже щось нове: рецепт сосисок у лаваші з картопляним пюре та сиром
Ідеально підходять під картоплю-пюре: рецепт польських котлет із фаршу та консервованої квасолі