Інгредієнти для тесту:

  • борошно - 500 г
  • вода - приблизно 300 г
  • харчова сода – 1/2 ч. л.
  • лимонний сік – 1 ст. л.
  • дрібка солі

Для начинки:

  • квашена капуста - 2 склянки
  • варена гречка (солона) - 2 склянки
  • цибуля - 250 г
  • соняшникова рафінована олія для смаження
  • сіль, свіжомелений чорний перець

Квашену капусту відварити до м'якості. Варити у невеликій кількості води на повільному вогні, накривши кришкою. На це йде приблизно 1,5 години.

Поки вариться капуста, готуємо пісне тісто для вареників. У велику ємність просіяти борошно, додати щіпку солі та соду, перемішати.
Воду (150 г) розвести з лимонним соком і вилити в муку|борошно|, перемішати. Потім поступово додати воду, що залишилася, і замісити нетуге тісто, яке трохи липне до рук. Посудину з тестом накрити чистим рушником і покласти в холодильник на 30-40 хв.
Готуємо начинку. Відварену капусту зцідити на друшляк, руками віджати від зайвої рідини і подрібнити ножем.
Цибулю очистити від шкірки і нарізати дрібними кубиками.
Порізану цибулю обсмажити на олії до золотистого кольору.
Додати капусту, перемішати та на середньому вогні згасити 5 хв.
До капусти з цибулею додати гречку, перемішати, поперчити, досолити на смак і відставити з вогню. Начинка для пісних вареників готова.
Тісто поділити на дві частини. На присипаному борошном стільниці одну частину тіста розкотити в коло, товщиною приблизно 2 мм. Другу половину тесту (з нього потім теж зліпимо вареники) поки загорнути в поліетиленовий пакет або прикрити рушником, щоб він не присихав. З розкатаного тіста склянкою видавити кружальця, залишки додати до іншої половини тіста.
На кружальце тіста викласти чайну ложку (з гіркою) начинки і зліпити вареник, як на фото.
Вареники викласти в підсолену воду, що кипить, акуратно перешкодити, щоб вони не прилипли до дна і швидко довести до кипіння. Коли вареники випливуть, на невеликому вогні поварити їх ще 3-4 хв. Потім шумівкою вареники викласти в миску/тарілку.
Приблизно через 1 хв., коли вода з вареників повністю стіче, перекласти їх в іншу ємність і полити олією. У період посту подавати такі вареники добре з грибною підливою.

Читайте також:

Позбавтеся тяжкості в шлунку і налагодіть травлення: як відновити організм після свят

Насолода для всієї родини: рецепт дріжджового пирога з тушкованою капустою в молоці та вареними яйцями

Вони так і просяться, щоб їх їли двома виделками: рецепт новорічних гарбузових вареників з картоплею у піджарці

Однієї порції вам точно буде мало: рецепт апетитних вареників із сирою картоплею. Такого ви не куштували

Навіть одного тазика вам буде мало: старовинний рецепт найсмачніших вареників по-гуцульськи