Картопляна запіканка «Гатто ді Патате» входить до десятки найвідоміших і найсмачніших страв неаполітанської кухні. Так, у 1769 році король Неаполя Карл Фердинанд IV одружився з Марією Кароліною Австрійською. На урочистість з'їхалася вся європейська знать і привезла із собою найкращих кухарів-французів. Саме вони й познайомили неаполітанських кулінарів із стравою з нового продукту – картоплі.

Продукти (на 6 порцій)

  • картопля середня - 7 шт.;
  • яйця – 2 шт.;
  • ковбаса – 150-200 г;
  • сир твердий – 150 г;
  • соус болоньєз - 250-300 г;
  • моцарела - 250 г;
  • сіль за смаком;
  • перець чорний мелений за смаком;
  • мускатний горіх;
  • панірувальні сухарі;
  • олія для змащування форми.

Насамперед для приготування гато відварюємо в мундирі картопля, до готовності. Очищаємо від шкірки і перетворюємо на пюре, поки картопля ще не охолола - нам потрібна велика консистенція.

Додаємо яйця, тертий твердий сир, порізану дрібним кубиком будь-яку ковбасу чи шинку. Солимо, перчимо та додаємо мускатний горіх. Все ретельно перемішуємо.

Форму змащуємо олією і посипаємо панірувальними сухарями. Викладаємо половину картопляної маси.

Далі викладаємо шар соусу болоньєз на картопляну масу.

Викладаємо сир моццарела, нарізаний скибочками.

Викладаємо частину картопляної маси, що залишилася.

Посипаємо на третім твердим сиром (наприклад, грана-падано).

Посипаємо тонким шаром панірувальних сухарів.

Запікаємо картопляну запіканку в духовці при 180 градусах близько 30 хвилин.

Готову запіканку можете подавати і в гарячому, і в холодному вигляді.

Читайте також:

Ви навіть не уявляєте, наскільки це смачно: рецепт картопляної запіканки з сиром, від якої неможливо відмовитись

Рецепт на всі випадки життя: як приготувати швидку запіканку з пельменів, сиру та яєць.