Дріжджові пиріжки з капустою – це мрія кожного любителя смачно поїсти, особливо спечені у духовці. Пиріжки виходять рум'яні, сонячні, соковита начинка, а тісто повітряне. Їх можна подавати з першими стравами, можна окремим блюдом, можна дати діткам до школи або взяти з собою в дорогу.

Щоб приготувати пиріжки з начинкою з капусти в духовці, потрібні такі продукти:

  • борошно 400-500 г;
  • молоко чи вода 1 склянка;
  • дріжджі 25-30 г;
  • цукор 3/4 ст. ложки (без верху);
  • яйце 1 штука;
  • олія 3-4 ст. ложок (1 столова ложка олії – для тіста, решта – для смаження капусти);
  • сіль 1 чайна ложка (половина солі – для тіста, інше – для капусти);
  • капуста свіжа 500-600 г;
  • перець чорний мелений 1-2 щіпки.

З такої кількості продуктів виходить приблизно 20 пиріжків.

Отже, насамперед потрібно приготувати дріжджове тісто. Для цього трохи розігріємо молоко або воду, додаємо в нього дріжджі, присипаємо цукром і ставимо в тепле місце на 15 хвилин.

важливо!

  • Температура рідини має бути 35-40 градусів. Якщо вона буде меншою, у дріжджів не вистачить сил для роботи, а якщо вище, то дріжджі просто "помруть".

Коли дріжджі трохи піднімуться, приступаємо до приготування опари.

Для приготування опари, виливаємо дріжджовий розчин у більшу миску і всипаємо в нього половину борошна і замішуємо досить рідке тісто. Накриваємо та ставимо в тепле місце підніматися.

Хвилин через 30 опара збільшиться в два рази. Викладаємо в опару сіль, яйце і олію і добре розмішуємо. Потім додаємо борошно, що залишилося, і замішуємо тісто - воно повинно добре відлипати від рук. Злегка присипаємо тісто борошном і ставимо підніматися.

Поки тісто дозріває, займемося начинкою для пиріжків.

Для начинки капусту потрібно дрібно нашаткувати, солимо і приминаємо, щоб вона дала сік. Смажимо капусту на сковороді на розігрітій олії, не накриваючи кришкою, так як потрібно, щоб випарувалася зайва рідина.

Наприкінці смаження посипаємо капусту перцем, перемішуємо та охолоджуємо.

Коли тісто у нас підніметься, ще раз вимішуємо його і обробляємо на невеликі кульки, з яких і ліпитимемо пиріжки.

Робимо з кульок тіста коржики і викладаємо в серединку начинку. Ліпимо пиріжки і викладаємо на лист.

Можна пекти на деку, змащеному олією або стелити пергамент.

Виліплені пиріжки повинні постояти хвилин 15 і потім відправляємо в нагріту до 200 градусів духовку. Випікаємо хвилин 15-20.

Готові пиріжки, поки вони гарячі, змастити вершковим маслом, для надання красивої блискучої скоринки та аромату.

Читайте також:

Їх потрібно подавати цілими тазиками, інакше не вистачить: рецепт ніжних пиріжків з лавашу з яйцем та цибулею

Соковитий фарш і багато моркви з цибулею: рецепт пишних пиріжків, які так і просяться до рота

Навіть крутіше пиріжків: рецепт млинців на кефірі з яйцем та зеленою цибулею

Круче котлет та пиріжків: рецепт м'яса, запеченого в картопляній шубі