Маслюки краще переробляти в заготівлі протягом кількох годин після збирання грибів, щоб вони не зіпсувалися.

Гриби помийте, виріжте гнилі ділянки капелюшків та ніжок, приберіть червиві та великі сухі грибочки, зніміть плівочку з капелюшка грибів. Ікру можна робити з капелюшків та ніжок грибів.

Щоб позбутися специфічної гіркуватості, гриби потрібно відварити в підсоленій воді протягом 20 хвилин з моменту її закипання. Також завдяки цьому з них вийдуть всі комахи, що сховалися. Відкиньте гриби на друшляк, щоб з рих повністю стекла вода, а маслюки трохи охолонули.

Щоб ікра з маслюків вийшла особливо смачною та ароматною, можна використовувати для її приготування та інші продукти, наприклад помідори, болгарський перець, моркву, цибулю, часник. Деякі господині додають сметану, волоські горіхи, соєвий соус. Мені більше подобається грибна ікра з морквою та цибулею. Ці овочі відмінно гармонують із грибами. Моркву помийте, очистіть і натріть на тертці.

Цибулю очистіть від лушпиння і дрібно наріжте. Щоб цибуля не щипала очі, можна обмити цибулину і ніж, яким її нарізатимете, холодною водою.

Гриби подрібніть за допомогою м'ясорубки, комбайна чи блендера до консистенції, схожої на ікру.

На розігріту сковороду з товстим дном налийте олію. Обсмажте на прогрітій олії цибулю і моркву до легкого рум'янцю.

Грибну масу відправте в сковороду із овочевою засмажкою. При необхідності додайте ще олії. Гриби з овочами повинні тушкуватись, а не смажитися. Посоліть і поперчіть до смаку. За бажанням можна додати подрібнений часник. Зменште вогонь до мінімального та готуйте ікру, постійно помішуючи, протягом 30 хвилин. Поки готується ікра, простерилізуйте банки, в яких зберігатимете її, і кришки до них зручним для вас способом.

Ікру розкладіть по банкам. Банки поставте в каструлю з водою, щоб вода доходила до плічок баночок. Банки накрийте кришками. На дно каструлі потрібно покласти ганчірочку, щоб банки не луснули від контакту з дном каструлі. Стерилізуйте банки з грибною ікрою близько півгодини, після чого закрийте кришками. Якщо ви будете використовувати капронові кришки, то влийте в кожну банку по одній столовій ложці олії. Це запобігатиме появі плісняви.

Дайте заготівлям охолонути за кімнатної температури і приберіть на зберігання в прохолодне місце.

Читайте також:

Такої смакоти ви не куштували: рецепт кабачкової ікри на зиму з додаванням помідорів

Ви не пошкодуєте, якщо спробуєте: рецепт кабачкової ікри із запеченими в рукаві овочами

Ціла банка йде за пару хвилин: рецепт баклажанної ікри з яблуками та буряками