Коли холод починає стукати у вікна, настав час запасатися смаколиками, від яких тремтять вуса.

Ось рецепт засолювання сала в банках на зиму — і не просто рецепт, а ароматна закуска, яка підніматиме настрій навіть у сірий грудневий вечір.

Сало у банці, кадр з відео
Сало у банці, кадр з відео

Інгредієнти (на 1 середню банку)

  • Свіжий шматок сала (краще з прошарками м'яса)
  • Вода – 1 літр
  • Велика сіль - 5 ст. л.
  • Перець чорний горошком - 1/2 ч. л.
  • Перець запашний горошком - ½ ст. л.
  • Лаврове листя - 3 шт.
  • Часник - 3-4 зубчики

Приготування

  1. Готуємо розсіл. Закип'ятити 1 л води з 2 столовими ложками солі. Додай чорний та запашний перець, пару лаврових листочків, нехай кипить хвилинку, щоб спеції розкрилися.

  2. Охолоди розсіл. Дай йому охолонути до теплого стану, інакше сало може запаритися і втратити текстуру.

  3. Підготовка банків. На дно чистої сухої банки насип залишки солі. Поклади шар сала. Наріж часник тонкими пластинками - виклади кілька часточок поверх сала.

  4. Шари та заливання. Полови ополоником розсолу і залий перший шар. Потім — черговий шматок сала, залий знову, і так поки що банку не заповниться.

  5. Остаточний акорд. Влий розсіл до краю (прибери лаврове листя, нехай вони займуть своє місце зверху). На шийку банки насип чайну ложку солі, закривай кришкою.

    Сало у банці, кадр з відео
    Сало у банці, кадр з відео

  6. Витримка. Три дні тримай банку за кімнатної температури. Потім прибери в прохолодне місце (льох, підвал чи холодильник) і перевертай банки вгору дном і назад раз на тиждень, для рівномірного розподілу розсолу.

Поради - "від кулінарного глашатая"

  • Використовуй сало з помірним прошарком м'яса – буде смачно та не надто жирно.
  • Часник - не просто для запаху: він додає легку гострину, яка розбавляє вершковість сала.
  • Не шкодуй спецій: запашний перець, лавровий лист - нехай аромат працює на тебе.
  • Ідеально подавати з хлібом, свіжою цибулею та келихом чогось міцного (ну так, злегка натякаю).

Сало у банці, кадр з відео
Сало у банці, кадр з відео

Читайте також:

Ліниві суші-кульки: смачніші за ролів і готуються за 15 хвилин, рецепт.

Салат з буряком без варіння овочів: швидко, яскраво та неймовірно смачно, рецепт.