Рум'яні, хрусткі та соковиті біляші смажені на сковороді подобаються всім. При цьому робити їх зовсім не складно, впорається і господиня-початківець. Від покупних вони відрізняються м'яким тестом та великою кількістю начинки.
Підпишись на Hyser.com.ua в Google News! Тільки найяскравіші новини!
Підписатися- борошно - 360 г + ще трохи для розкочування тіста;
- молоко – 180 мл;
- цукор - 1 ч.л. л.;
- сухі дріжджі – 7 г;
- олія – 1 ст. л. + для смаження за смаком;
- фарш зі свинини та яловичини – 250 г;
- велика цибулина – 1 шт.;
- сіль, свіжомелений чорний перець - за смаком.
Важливо!
- Традиційно в начинку біляшів кладуть змішаний фарш, проте за бажанням можна використовувати тільки яловичу або не надто жирну баранину.
Спочатку замісимо тісто для біляшів.
Для цього в тепле молоко (36 ° C) додаємо цукор, сухі дріжджі і ретельно перемішуємо для розчинення дріжджів. Залишіть під рушником на 15 хвилин (на поверхні мають з'явитися бульбашки).
В іншу миску потрібно просіяти борошно зі щіпкою солі.
У дріжджову суміш всипте борошно, просіяне з сіллю, влийте 1 ст. л. олії. Ретельно вимісіть тісто біляшів (доки воно не перестане липнути до рук і не стане еластичним).
Готове тісто поміщаємо у скляний або пластиковий посуд, накриваємо рушником та поміщаємо у тепле місце на 1,5–2 години, щоб воно підійшло.
Поки дріжджі приймаються за роботу, роблять тісто пишним, можна зайнятися начинкою для біляшів.
Одна їх білих хитрощів полягає в тому, що у фарш ми додамо 50 г води, щоб він був більш соковитим.
Цибулю потрібно подрібнити в блендері або прокрутити через м'ясорубку, з'єднати його з водою і додати цю кашку цибулю до фаршу. Посоліть, поперчіть до смаку і ретельно вимісіть начинку біляшів.
Важливо!
- У м'ясний фарш можна додати коріандр, він надасть начинці пікантного смаку.
Далі тісто викладаємо на робочий стіл, підпилений мукою, і розкочуємо в пласт завтовшки близько 3 мм. Виріжте кружечки діаметром 10 см. Розподіліть по них м'ясну начинку. Краї кожного коржика підніміть до центру над начинкою і защипніть, залишаючи невеликий отвір.
У великій сковороді нагрійте олію (біляші повинні бути занурені в неї приблизно на половину висоти). Викладіть заготовки з тіста і смажте пиріжки на середньому вогні з обох боків до золотистого кольору (приблизно по 7 хвилин з кожним).
Щоб м'ясна начинка біляшів приготувалася одночасно з тестом, викладайте тестові заготовки в сковороду з гарячим маслом отвором донизу. Смажити пиріжки слід на середньому вогні.
Важливо!
- Для смаження біляшів у сковороді слід брати тільки рафіновану олію: вона не димиться і в процесі приготування забезпечує випічці красиву золотисту скоринку.
Декілька секретів смаження біляшів:
- смажте біляші на сковороді з товстим дном;
- додайте в олію трохи солі, щоб зменшити бризки;
- щоб перевірити чи достатньо гаряче масло для смаження, опустіть у нього дерев'яну лопатку, якщо підуть бульбашки та шипіння – можна смажити;
- не шкодуйте олії, не наливайте менше, ніж у рецепті, інакше беляші в процесі смаження будуть вбирати в себе багато олії, замість того, щоб відразу покритися хрусткою скоринкою;
- не намагайтеся запхати якнайбільше біляшів за раз у сковороду, під час смаження вони стануть пишними і прилипнуть один до одного.
До речі, готові біляші можна перекласти на лист, вистелений папером для випічки, і помістити в духовку, нагріту до 130°C. Завдяки цьому вони залишаться гарячими, поки будуть смажитися решта.
Читайте також:
Смачніше за будь-які пиріжки і біляші: рецепт картопляних човників з м'ясом і печерицями
Якщо дуже сильно захотілося чогось швидкого і смачненького: рецепт лінивих біляшів на вихідні
І не треба ніяких дріжджів: рецепт соковитих біляшів з м'ясом на кефірі