Національна страва українців – вареники – поступово перетворюються на культ. При цьому начинки для вареників можуть бути різними і залежать від регіону. Варіант із гречкою та капустою традиційно готують на Закарпатті. Ще б пак, вареники з гречкою і квашеною капустою це не тільки бюджетно, а й поживно!

Рецепт вареників, у якому в начинці поєднуються варена гречка та квашена капуста, традиційно готують на Закарпатті. Вийде дуже смачно та ситно, а для мешканців інших регіонів України ще й дозволить урізноманітнити своє меню оригінальною та бюджетною стравою.

Продукти для тесту:

  • борошно - 320 г (2 склянки об'ємом 250 мл);
  • вода - 170 мл;
  • сода харчова – 1/3 ч. ложки;
  • олія соняшникова рафінована - 40 мл;
  • соль - 0,5 ч. ложки.

Замісіть просте тісто з борошна, води, солі та олії. Тісто має вийти еластичним і не липнути до рук. Загорніть його в харчову плівку і залиште на столі відпочивати на 20 хвилин.

Продукти для начинки:

  • крупа гречана – 100 г;
  • капуста квашена – 200 г;
  • цибуля ріпчаста - 70 г;
  • олія соняшникова - 30 мл;
  • сіль за смаком;
  • перець чорний мелений - за смаком.

Квашену капусту нарізаємо впоперек на дрібніші шматочки, якщо смужки довгі.

Гречку промийте, викладіть у каструлю і залийте склянкою води. Поставте на невеликий вогонь і варіть під кришкою до готовності та повного вбирання води. Готовій гречці дайте повністю охолонути.

Цибулю очищаємо і нарізаємо кубиками.

Розігріваємо сковороду з олією і обсмажуємо цибулю приблизно 5 хвилин, до м'якості та золотистого відтінку.

До остиглої гречки додаємо квашену капусту. Також всипаємо в начинку сіль та перець. Перемішуємо.

Стіл присипаємо борошном. Тісто розгортаємо в тонкий пласт (товщиною 1-2 мм).

Відповідною формою або склянкою вирізаємо з тіста кружечки.

На середину кожного кружечка викладіть гіркою начинку, щоб вона не забруднила краю тіста. Ретельно защипніть краї вареника.

Якщо у вас на кухні сухо та спекотно, тісто може підсихати та погано защипуватись. У такому випадку можна занурити палець у просту воду та змастити край вареника з одного боку. Так тісто легко та надійно склеїться і вареники не розваляться при варінні.

Вже зліплені вареники викладайте на дошку, присипану мукою|борошном| так, щоб вони не торкалися один одного. Якщо ви зліпили вареників більше, ніж потрібно на один раз, заморозьте їх прямо на дошці, а потім замерзлі вже пересипте в пакет для зберігання в морозилці.

Налийте в каструлю воду, додайте|добавляйте| сіль|соль| і поставте на сильний вогонь. На кожний кілограм вареників вам знадобиться 2,5-3 літри води.

Коли вода закипить, викладіть у каструлю вареники і одразу завадіть, щоб вони не прилипли до дна. Дочекайтеся, коли вода знову закипить, зменшіть вогонь і варіть до готовності тіста. Зазвичай це йде від 3 до 5 хвилин.

Вареники з гречкою та квашеною капустою виймаємо шумівкою з води та розкладаємо по порційним тарілкам.

Зелену цибулю дрібно нарізаємо і посипаємо готові вареники (це за бажанням). Якщо вареники не на пісний стіл, подаємо зі сметаною.

Читайте також:

Справжні ласощі для всієї родини: рецепт м'ясного пирога, який готується без тіста