- білокачанна капуста – 2 кг
- морква – 300 г
- чорний перець горошком – 10 шт.
- лавровий лист – 4–5 шт.
- соль – 1 ст. л.
- сахар – 1 ст. л.
- мед – 2 ст. л.
Підготуйте капусту. Видаліть з качанів верхнє листя. Один повністю помістіть у мікрохвильову піч. Увімкніть її на максимальну потужність і готуйте 2-3 хвилини.
Підпишись на Hyser.com.ua в Google News! Тільки найяскравіші новини!
ПідписатисяДістаньте качан капусти з мікрохвильової печі. Потім акуратно зріжте листя і покладіть на дно емальованої каструлі ємністю 7-10 л (5-7 шт. залиште). Другий качан капусти нашаткуйте і перекладіть у велику миску.
Моркву очистіть, ретельно вимийте та натріть на великій тертці. Додайте|добавляйте| до капусти і ретельно перемішайте, перетираючи руками, щоб виділився сік. Перекладіть у каструлю на листя капусти, прокладаючи перцем та лавровими листочками.
Приготуйте розсіл (4-5 л). Приготуйте більше: краще він залишиться, ніж його не вистачить. Налийте гарячу воду у каструлю. Додайте сіль, цукор та мед. Перемішайте.
Розсолом, що вийшов, залийте капусту з морквою в каструлі. Зверху покладіть листя, що залишилося. Притисніть долонями. Зверху покладіть кришку меншого розміру та помістіть вантаж масою близько 2 кг.
Залишіть капусту для заквашування за кімнатної температури. Через добу проколіть її до дна довгою шпажкою або паличками для азійської їжі, щоб гази, що скупчилися, виходили на поверхню.
Приблизно через 3 дні квашена капуста буде готова. Розкладіть її по великих чистих банках, закрийте пластиковими кришками та приберіть у холодильник на зберігання.
Час сквашування залежить від багатьох факторів: сорти капусти, води, якості меду, температури у квартирі. Обов'язково періодично куштуйте капусту на смак, щоб вона не перекисла.
Читайте також:
Ви будете здивовані цим смаком: рецепт гречки з куркою та квашеною капусти, запеченою в духовці
Тепер ви готуватимете їх постійно: рецепт ніжних курячих рулетиків з квашеною капустою