Латке – це різновид картопляних млинців або оладок в ашкеназькій єврейській кухні. Традиційно їх готують на свято Ханукі та смажать у великій кількості олії. А подають із яблучним соусом чи сметаною. А ще можете приготувати йогуртовий соус і подавати з ним латкес.

Отже, для того щоб приготувати латку, знадобиться такий набір продуктів:

  • картопля – 4 шт.;
  • цибуля ріпчаста -1 шт.;
  • яйця курячі – 1 шт.;
  • крохмаль картопляний – 3 ст. л.;
  • сіль за смаком;
  • перець чорний мелений за смаком;
  • соняшникова олія для смаження.

Щоб приготувати латкес, потрібно почистити і вимити картоплю середнього розміру.

Далі натріть картоплю на великій або дрібній тертці (частину картоплі можна натерти на великій тертці, а частина на дрібній) над мискою з холодною водою. Цибулю очистіть і натріть на тертці в миску з водою.

Витисніть рідину із суміші картоплі та цибулі. Покладіть суміш у чистий кухонний рушник і повторно вичавте зайву рідину, яку не вдалося видалити руками.

Злийте воду. Покладіть картоплю та цибулю назад у миску. Додайте яйце, сіль, крохмаль та мелений перець. Перемішайте.

важливо!

  • Замість 3 ст. л крохмалю можна додати|добавляти| 1 ст. л крохмалю та 2 ст. л манної крупи.

Викладайте ложкою на добре розігріту сковороду великою кількістю олії. Смажте на середньому вогні 3-4 хвилини, поки низ латкесу не підрум'яниться. Переверніть та обсмажте з іншого боку.

Готові латкес необхідно виймати зі сковороди шумівкою та трохи обсушувати на паперових рушниках, щоб прибрати зайву олію.

На стіл подавайте негайно або кладіть на деко і тримайте в теплій духовці хвилин 20. До картопляного латкесу можна подати сметану або йогурт, а також соус з журавлини та яблук.

Читайте також:

Цей секрет знає не кожна господиня: що додати в тісто, щоб деруни вийшли світлими і не темніли

Смачніше не буває: як приготувати легендарні житомирські драники, якими ви нагодуєте всю родину

Від такої страви ви точно не відмовитесь: як приготувати справжні панські драники за гуцульським рецептом

Раніше так готували у багатих українських будинках: рецепт дерунів із м'ясом, які готуються у горщиках.