Здавалося б, що можливо простіше приготування квашеної капусти: нашаткувати овочі, укласти в банку і через деякий час насолоджуватися смачною закускою. Але щоб продукт вийшов дійсно хрумким і різким, раніше при заквашуванні капусти використовували краєчки житнього хліба, а ось сучасні господині для поліпшення процесу бродіння використовують житнє борошно.

Приготуйте і Ви капусту, квашену з житнім борошном, і ви точно залишитеся задоволені результатом!

Насамперед потрібно підготувати продукти для приготування квашеної капусти:

  • капуста білокачанна – 2 кг;
  • морква (очищена) – 200 г;
  • борошно житнє - 50 г (2 ст. ложки);
  • сіль – 30 г;
  • вода - 100 мл.

Зі зазначеної кількості інгредієнтів виходить 3-літрова банка квашеної капусти.

важливо!

  • Для цього рецепту краще брати капусту середньостиглих сортів, з білим листям і великим вмістом соку, а також сахарози, фруктози, глюкози. Саме наявність достатньої кількості цукрів запускає процес бродіння та позитивно впливає на смак заготівлі.
  • Не забувайте, що багато солі шкодить капусті та процес бродіння піде повільніше.

Отже, для сквашування відбирають качани високої якості, без слідів гнилі, потемніння листя, видимих ​​пошкоджень та неприємного запаху. Перед нарізкою капусту потрібно вимити під проточною водою і залишити на столі на деякий час, щоб скло рідина, потім шаткують, видаливши попередньо верхнє пошкоджене листя капусти.

Моркву очищаємо, натираємо на тертці - на великій або для моркви корейською. Моркву відправляємо в об'ємну миску з капустою.

Туди ж додаємо сіль та 100 мл води.

Все обережно перемішуємо руками (сильно не треба розминати!).

Банку об'ємом 3 літри ретельно вимиваємо з харчовою содою, потім обполіскуємо чистою водою, змиваючи залишки соди і обсушуємо.

На дно чистої банки насипаємо половину об'єму борошна (25 г). Прикриваємо муку|борошно| відкладеним капустяним листом (1-2 шт.).

Капусту з морквою викладаємо в банку, ущільнюючи кожен шар рукою або товкачем.

Банку наповнюємо овочами не повністю - залишаємо вільними близько 6-7 см до шийки банки. Це необхідно, щоб при рясному виділенні соку з капусти він не випливав з переповненої банки.

Зверху масу накриваємо капустяним листям (2 шт.) і поверх насипаємо житнє борошно, що залишилося (25 г).

Можна притиснути листи зверху капустяними качанами.

Закриваємо банку капроновою кришкою (не щільно) і поміщаємо в тепле темне місце.

Коли почнеться бродіння (зазвичай на другий день), капусту потрібно протикати до самого дна довгою дерев'яною паличкою або ручкою від кухонної лопатки, щоб випустити газ, що утворився. Це потрібно робити 1-2 рази на день, протикаючи капусту у різних місцях (капустяні листи не знімаємо).

Термін сквашування залежить від температури у приміщенні та триває протягом 3-5 днів.

Коли бродіння піде на спад, розсіл стане світлим і перестане виділятись – капуста готова. Виймаємо качан і прибираємо капусту на зберігання в холодне місце.

Читайте також:

Від молодої ви її не відрізните: як правильно зберігати капусту взимку, щоб вона не псувалася

Хрумка та ароматна: рецепт швидкої квашеної капусти, яка буде готова вже через добу

Банку розходиться за один раз: рецепт квашеної капусти з болгарським перцем і хріном

Захочеться з'їсти всю каструлю: рецепт гарбузового супу з куркою, цвітною капустою та сиром