• Огірки 500 гр.;
  • Болгарський перець – 1 штука;
  • Морква 1 штука;
  • Цибуля ріпчаста 1 штука;
  • Капуста білокачанна 200 гр.;
  • Вода 750 мл.;
  • сіль (велика кам'яна) 3 чайн.
  • цукру 6 чай. л.;
  • столовий оцет (9%) 120 мл;
  • листя смородини 4 шт.;
  • листя вишні – 6 штук;
  • кріп (парасольки) 5 гр.;
  • хрін (аркуш) 5 гр.;
  • запашний перець 3 штуки
  • лавровий лист 1 штука;
  • часник 2 зубчики.

Огірки беріть свіжі, тверді, найкраще зібрані з грядки, невеликого розміру. Крім огірків, моркви та цибулі можна додати й інші овочі до смаку. Огірки ретельно помийте під проточною водою, покладіть у велику ємність, залийте холодною водою та залиште приблизно на 4 години. Завдяки цьому огірки вийдуть хрусткими.

Через вказаний час злийте воду, огірки ще раз промийте. Зріжте в овочів кінчики з обох боків.

Моркву помийте, очистіть і наріжте кружальцями.

Цибулю очистіть від лушпиння і наріжте кільцями.

Болгарський перець помийте і виріжте плодоніжку із насіннєвою коробочкою. М'якуш наріжте кільцями або соломкою.

Білокочанну капусту очистіть від верхнього листя і відріжте кілька шматочків.

Банки помийте із содою, поставте вологою шийкою вниз у холодну духовку, виставте регулятор на 150 градусів. Стерилізуйте баки приблизно 15 хвилин. Кришки помийте, прокип'ятіть і просушіть. Як розрахувати необхідну кількість банок, а також іншу цікаву інформацію про консервацію читайте у статті про заготівлі, посилання є наприкінці рецепту.

Зубчики часнику очистіть від лушпиння. Листя чорної смородини, вишні, парасольки кропу помийте та просушіть.

У каструлю налийте воду, покладіть половину листочків вишні, смородини. Поставте каструлю на середній вогонь та доведіть до кипіння. Додайте цукор та сіль і варіть ще близько 5 хвилин. Влийте оцет, проваріть маринад ще кілька хвилин і вимкніть вогонь.

У стерильні банки на дно покладіть половину листя вишні, смородини, парасольки кропу, лист хрону, зубчики часнику, лавровий лист, запашний перець, перець горошком.

Щільно покладіть овочі, спочатку вертикально розмістивши огірки.

Зверху викладіть кільця цибулі, кружечки моркви, шматочки білокачанної капусти та болгарського перцю. Влийте в банки киплячий маринад. Накрийте банки стерильними кришками. Налийте у велику каструлю воду, на дно покладіть ганчірочку. Стерилізуйте огірки на водяній бані близько 15 хвилин після закипання води. Закатайте банки кришками, переверніть дном догори, укутайте ковдрою і залиште на ніч.

Охолілі банки з огірками приберіть на зберігання у прохолодне місце.

Читайте також:

Готові вже за 3 години: рецепт хрустких малосольних огірків від Євгена Клопотенка

Всього чотири дні: рецепт найсмачніших малосольних помідорів із гірчицею

Ідеально під малосольні огірочки: рецепт молодої картоплі у клярі. Так ви ще не куштували