З погляду нутриціології, поєднання картоплі та грибів небезпечне для здоров'я. Ще б пак, нутріціологи вважають, що крохмалисті овочі, а також макарони та борошняні вироби велику користь приносять і краще засвоюються як самостійні продукти. А ось гриби рекомендують поєднувати з капустою, бобовими. Але як же відмовитися від усіх улюблених страв???

І справді, запіканка з картоплі з грибами - це апетитна і соковита страва, яка має приголомшливий смак і чудовий аромат. Вона чудово підійде для простого сімейного обіду або вечері, а також як частування для гостей, що раптово нагрянули. А ще така страва внесе різноманітність у повсякденний раціон харчування, а також чудово підійде для святкового столу.

складові

  • гливи 1 кг
  • картопля 700 г
  • сир твердий 300 г
  • бульйон грибний 2 склянки
  • вершки 9% 2 склянки
  • вино біле 0.5 склянки
  • цибуля ріпчаста 3 шт.
  • часник 5 зубчиків
  • олія соняшникова (олія оливкова)
  • мускатний горіх
  • перець чорний мелений
  • сіль
Гливи розібрати, добре промити, видалити ніжки та плівки.
Воду довести до кипіння, посолити, варити гриби 15 чи 20 хвилин.
Відцідити воду через друшляк, гриби остудити, нарізати кубиками.
Грибний бульйон зберегти.
Очистити цибулю, промити проточною водою.
Нарізати тонкими кільцями або півкільцями.
Промити картоплю, очистити, перекласти в холодну воду на 30 хвилин|мінути| для видалення крохмалю.
Очистити часник, нарізувати|нарізати| дрібними кубиками або продавити через прес.
Твердий сир натерти на тертці, поставити ємність в холодильник.
Прогріти сковороду, влити оливкову або олію без запаху.
Викласти гриби, смажити 5 хвилин|мінути|, помішувати.
Вийняти шумівкою, забрати в тарілку.
Долити на ту ж сковороду олію, всипати цибулю, смажити 5 хвилин до м'якості та прозорості продукту.
Вийняти цибулю шумівкою, перекласти гриби.
У каструлі прогріти грибний бульйон, перемішати із вершками, сухим білим вином, сіллю, мускатним горіхом, будь-якими іншими спеціями.
Всипати часник, перемішати.
Форму для запікання з бортиками змастити оливковою або олією.
Викласти першим шаром кружечки картоплі, далі гриби з цибулею.
Шари повторювати до заповнення форми.
Зверху посипати тертим сиром.
Влити соус із вершків із грибним бульйоном та білим вином.
Прогріти духовку до 180 градусів. Помістити форму, накрити фольгою, пекти 1,5 години.
Вогонь погасити, блюдо залишити у духовці ще на 15 хвилин.