Знаменитий Коронаційний Курча (Пуле Рейн Елізабет) був приготовлений вперше до банкету коронації королеви Єлизавети II у 1953 році. Винахід цієї страви приписують викладачам лондонської кулінарної школи Le Cordon Bleu, авторам кулінарних книг Констанс Спрай та Розмарі Хьюм. Саме вони запропонували рецепт холодної курки, вершкового соусу карі та незвичайної заправки. В результаті вийшло ідеальне поєднання холодного курячого м'яса, трав та спецій.

Інгредієнти:
  • курячі стегна без кістки – 800 г;
  • оливкова олія – 2 ст.л.;
  • біла цибуля - 70 г;
  • лавровий лист – 1 шт;
  • каррі мелений - 2 ч. л.;
  • томатная паста - 1 ст.л.;
  • червоне сухе вино – 60 мл;
  • вода - 60 мл;
  • лимонний сік – 2 ст.л.;
  • цукор коричневий – 1 ч.л.;
  • майонез - 200 г;
  • сметана – 125 г;
  • курага - 2 ст.л.;
  • Сіль - 1 ч.л.
  • Перець чорний мелений - 1/2 ч.л.
  • Мигдаль пелюстки – 3 ст.л.
  • Для бульйону:
  • Морква - 1 шт
  • Чебрець сушений - 1 ч.л.
  • Лавровий лист - 1 шт
  • Свіжа петрушка - 2 гілочки
  • Вода - 1,5 л

Отже, в каструлю, що підходить за розмірами для варіння курки, наливаємо води приблизно до половини. У воду додаємо вино і кладемо очищену морквину, петрушку, чебрець, лавровий лист, горошини чорного перцю та 1 ч.л. солі. Ставимо каструлю на вогонь і доводимо до кипіння.

Варити курку потрібно з прочиненою кришкою 25 хвилин на середньому вогні.

Перекласти курку з бульйону в миску та остудити, нарізати невеликими шматочками.

Нагріти сковороду на середньому вогні, додати|добавляти| 2 ст.л. оливкової олії, дрібно нарізану білу цибулю і обсмажити 2 хвилини на середньому вогні

Потім додати|добавляти| 1 лавровий лист, порошок каррі, перемішати і смажити 1 хвилину на середньому вогні.

Додати томатну пасту та обсмажити помішуючи ще 30 секунд

Потім додати|добавляти| червоне вино, воду, перемішати, довести до кипіння і варити 1 хвилину на середньому вогні.

Додати лимонний сік, цукор, сіль, чорний мелений перець та перемішати. Варити 2 хвилини на середньому вогні, потім вимкнути вогонь та остудити.

У велику миску процідити через приготовлений сито соус, додати майонез, сметану, дрібно нарізану курагу, нарізане куряче філе і перемішати.

Перед подачею "Коронаційного Курча" потрібно посипати обсмаженими мигдальними пелюстками. За бажання їх можна замінити ізюмом.

Подавати на бутербродах з листям салату, як закуску з рисом або як основну страву.

Читайте також:

Захочеться з'їсти одразу три штуки: рецепт соковитих свинячих відбивних з бананом та яблуком. Запікається в духовці

Запаморочливий запах забезпечений: рецепт маринованої картоплі з часником та овочами.

На запах збігуться сусіди: рецепт приготування соковитого шашлику у трилітровій банці. Робиться у духовці