Варення з шишок - це не тільки смачні ласощі, а й справжнє джерело користі для здоров'я. Воно містить безліч важливих вітамінів та мінералів, включаючи вітамін С, калій, магній та залізо. Таке багатство корисних речовин може сприяти зміцненню імунної системи та покращенню роботи травної системи, а також допомогти у зниженні рівня холестерину в крові.

Детальний рецепт приготування варення з шишок читайте у нашому матеріалі.

Для приготування варення з шишок нам знадобиться:

  • Шишки соснові (зелені молоді від 2,5-4,5 см шишечки ялини, сосни) – 500 гр
  • Цукор (зазвичай пропорція цукру до шишок 1:1 якщо шишка гірчить, кладуть цукру більше) – 800 гр
  • Вода (щоб приховала шишки на 1,5-2 см) – 800 мл
  • Лимонний сік

Спосіб приготування варення з шишок:

Для початку готуємо шишки. Вони мають бути зібрані в лісі, подалі від доріг та від виробництв. Необхідно збирати маленькі та м'які шишки довжиною 2,5-4,5 см. Потрібні шишки смолисті, правильної форми, без пошкоджень і лише з гілок. Збирати шишки для варення потрібно з квітня до червня.

Працювати з шишками потрібно в рукавичках, тому що смола може в'їстись у шкіру. Перебираємо шишки, чистимо від гілок. Далі промиваємо проточною водою, заливаємо холодною та залишаємо відмокати на 3 години. Шишки повинні набрякнути, з них трохи піде гіркота, а також дрібні комахи. Після цього шишки ще раз промити. Варити гулі потрібно в алюмінієвій каструлі.

Готуємося до варіння варення із шишок. Шишки залийте водою так, щоб рівень води був на 1,5-2 см вище за рівень шишок, додайте цукор і розмішайте. Шишки повинні варитися у 6 етапів.

Вперше поставте каструлю з дрібною шишкою на вогонь вище за середній. Доведіть до кипіння, розчиніть цукор та варіть шишки 10 хвилин. Потім потрібно зняти каструлю з плити, щільно накрити кришкою і залишити до повного охолодження.

Вдруге доведіть варення до кипіння, але кип'ятити не потрібно. Далі проробляємо те саме - зняти з вогню, накрити, дати охолонути. Втретє шишки потрібно прокип'ятити шишки на середньому вогні 10 хвилин, зняти з вогню, дати охолонути.

Вчетверте і вп'яте закип'ятіть вміст каструлю, після чого вимкніть вогонь і залиште варення на 30 хвилин, не накриваючи кришкою. Вшосте доведіть варення до кипіння, після чого зніміть каструлю з плити і залиште трохи охолонути, не накриваючи кришкою.

Далі слід в варення, що охололо, влити 1 столову ложку соку лимона, перемішати і залиште вже до повного охолодження. Повністю остигле варення потрібно процідити через 2-4 шари марлі. Слід сказати, що споживати шишки з варення не можна. Вони містяться смола, яка може осісти шарами на стінках ЖКГ.

Готове варення має вийти ніжного янтарно-рожевого кольору, консистенція буде як мед. Смак у нього хвойний, у міру солодкий. Розлити варення потрібно в баночки, зберігати у холодильнику.

Читайте також:

Розкішний сніданок: рецепт сирників, які тушкуються у сметанному соусі

Від м'ясних не відрізнити: рецепт ситних морквяних котлет із рисом

Вершина насолоди: єврейський рецепт фаршированої картоплі в соусі з томатів