Коли на вулиці вже промозгло, а в Сінсей та Епіцентрі вже стоять ялинки в ряд — саме час, щоб у хаті залунав чарівний камінчик, і на столі — легенда будь-якого святкового застілля — Олів'є.

Але не просто салат, а той самий, який зникає за хвилини, щойно ти встигаєш подати ложку.

Олів'є
Олів'є

Звідки взялася казка про салат

Олів'є не просто радянська класика, а історія з шиком. Винайдений був у 19-му столітті французьким шефом Люсієном Олів'є у московському "Ермітажі". Тоді у його версії були ракові шийки, дичину, каперси… Діалог великих смаків із розкішшю. Згодом рецепт адаптували — на зміну вишуканості прийшли звичні інгредієнти, але дух свято зберігся. Сьогодні ми не боремося за строгість рецепту (жах, якщо хтось скаже "тільки зелений горошок!"). Наш девіз – смак, який змушує забути про все інше.

Інгредієнти для салату-магії

  • 300 г ковбаси (вареної, напівкопченої - як душі завгодно)
  • 4 картоплини
  • 1 морква
  • 2 солоних огірка
  • 4 круто зварені яйця
  • 5 ст. л. майонезу
  • Сіль 💫 до смаку
  • (Опціонально - зелень і горошок, якщо серце прагне кольору)

Олів'є, кадр з відео
Олів'є, кадр з відео

Як створити салат, який "зникає"

  1. Нарізка – духовний ритуал. Все ріжемо дрібним кубиком - однаковим розміром, щоб смаки не змагалися один з одним, а зливалися в гармонію.

  2. Змішуємо обережно. Складаємо інгредієнти в одну миску.

  3. Заправка та фінал. Майонез, щіпка солі, акуратне перемішування - не перетвори все в кашу, а подаруй кожному шматочку шанс чекати свою ложку.

  4. За бажанням: зелень, зелений горошок, але тільки якщо ти не боїшся додати яскравості.

Чому він тане моментально

Тому що це не просто набір продуктів - це дохла магія смаку . Саме баланс, саме м'якість, легка ніжність та знайома текстура створюють стан "хочу ще", перш ніж ти встигнеш сказати "Олів'є".

Салат Олів'є, фото: youtube.com
Салат Олів'є, фото: youtube.com

За вікном уже дме холод, а в душі бажання затишку та тепла. Зроби цей салат твоїм маленьким дивом: нехай стіл не просто прикрашає, а зникає від нього – вдень, увечері… завжди. Хочеш – з куркою, хочеш – без огірка – важливо одне: щоб ложки миттю зникали у тарілках.

Читайте також:

Хруст без хімії: як приготувати курячі стрипси та картоплю так, що про KFC забудете назавжди, рецепт.

У жодному магазині такий не купити: готуємо корисний домашній майонез, рецепт.