Квашену капусту з яблуками на зиму готували українці з давніх-давен. Ще б пак, ця хрумка закуска - ідеальне джерело складних вуглеводів, необхідних для правильного процесу обміну речовин, а також виведення з організму продуктів розпаду та запобігання появи онкологічних захворювань. А ще в 100 г квашеної суміші міститься стільки вітаміну С та Р, скільки необхідно споживати кожній людині щодня.
Необхідні продукти:
  • капуста білокачанна – 1 кг.;
  • морква – 2 штуки;
  • яблука – 2 штуки;
  • сіль – 1 стол.л.;
  • цукру 1 ч.л.
важливо!
  • Капусту для квашення потрібно брати добре зрілу з тугими, міцними качанами.
  • Яблука потрібно використовувати кисло-солодких чи кислих твердих сортів.

Качан пізньої капусти позбавте пошкодженого і забрудненого зовнішнього листя, розділіть на четвертинки і видаліть качан. Капусту нашаткуйте соломкою завтовшки близько 3 мм. Використовуйте для цього ніж, кухонний комбайн або ручну шатківницю.

Моркву миємо, чистимо і натираємо на тертці або, як капусту, шаткуємо на кухонному комбайні.

Яблука миємо, вирізаємо з них серцевину з насінням. Яблука розрізаємо на часточки, кубики чи соломкою.

У глибоку миску кладемо приготовані білокачанну капусту та моркву. Додаємо цукор та сіль. Перетираємо овочі ретельно руками, щоби капуста пустила сік. Залишаємо овочі постояти на столі на 20 хвилин. Потім ще раз перетираємо руками та віджимаємо сік.

Додаємо яблука, перемішуємо. Капуста з морквою та яблуками повинні бути щільно укладені у ємності. Зверху потрібно заготовку придавити вантажем. Наприклад, це може бути каструля меншого об'єму, наповнена водою. Для аромату можна додати запашний перець горошком і лавровий лист.

Залишаємо капусту кваситися за кімнатної температури на добу. Протягом дня протикаємо вилкою або ножем капусту, доходячи вістрям до дна, щоб гази виходили на поверхню у вигляді бульбашок. Потім капусту у цій ємності потрібно прибрати у прохолодне місце. Під час квашення слід стежити, щоб розсіл повністю покривав вміст.

У середньому за тиждень квашена капуста з яблуками буде готова.

На зберігання квашену капусту перекладаємо у скляні простерилізовані банки, закочуємо кришками та прибираємо на зберігання у прохолодне місце або подаємо до столу.

Читайте також:

Так львівські бабусі балували своїх онуків: старовинний рецепт картопляної запіканки з квашеною капустою

Так вміли лише наші бабусі: рецепт корисних та смачних квашених помідорів на зиму

Хрустітимете щодня: рецепт ароматної маринованої капусти на зиму – крутіше квашеної