Солодкий перець фарширується не тільки м'ясом, як звикли багато хто, але й практично будь-якими овочами - капустою, цибулею, баклажанами, морквою та багатьма іншими. Але з усіх начинок для фаршированого перцю виноград — мабуть найнезвичайніша.

Список продуктів:

  • перець болгарський – 800 г (4 шт.);
  • виноград – 400 г;
  • лавровий лист – 2 шт.;
  • кардамон (коробочки) – 2 шт.;
  • перець запашний горошком – 4 шт.;
  • перець чорний горошком – 4 шт.;
  • вода очищена – 1 л;
  • оцет 9% – 4 ст. ложки;
  • цукор білий – 6 ст. ложок;
  • сіль велика – 2 ст. ложки.

Із зазначеної кількості виходить дві баночки по 1 л.

важливо!

  • Перець на зиму для фарширування краще брати середнього розміру, із щільними товстими стінками та міцною шкіркою. Переважні плоди округло-довгастої форми, їх зручніше наповнювати начинкою.
  • Найважливіше — смак: перець обов'язково має бути солодким, тому що гіркуватий чи гострий зіпсує враження від страви.

Перець промиваємо. Зрізаємо капелюшки з плодоніжками та видаляємо насіння. Далі перці з капелюшками потрібно покласти в каструлю, залити водою, поставити на середній нагрів і довести до кипіння. Проварити перці приблизно 3 хвилини. Акуратно витягти перці та капелюшки з окропу і викласти на тарілку.

Виноград вимити та обірвати з гілочок. Виноград залишити в ту ж каструлю з окропом і проварити на середньому вогні приблизно 1-1,5 хвилини. Потім обережно злити воду, відкинувши виноград на друшляк.

Закладаємо виноград у перець. Закриваємо кришкою перець і закріплюємо зубочистками.

На дно кожної банки кинути по 2 горошини перцю (запашного та чорного), лавр та кардамон. Перекласти в банки перці та решту винограду.

В окрему каструльку чи сотейник влити 1 л води. За бажанням можна використовувати воду, в якій варилися перці. Додати цукор та сіль, перемішати. Поставити сотейник на максимальне нагрівання, довести до кипіння. Прокип'ятити приблизно хвилину, потім вимкнути нагрівання, влити оцет і перемішати.

Залити маринад одразу у банки з перцями.

У велику каструлю укласти кухонний рушник. Поставити банки в каструлю та залити водою так, щоб вона доходила до середини банок. Поставити каструлю на середнє нагрівання і довести до кипіння.

Стерилізувати перець із виноградом потрібно приблизно 10 хвилин.

Згодом акуратно дістати гарячі банки з каструлі і закрутити кришками. Обережно перевернути банки вгору дном і перевірити, чи кришки не підтікають. Укутати банки теплою ковдрою і залишити до повного остигання.