"Варенням" ось уже не одне століття українці називають десерт, який готується шляхом варіння фруктів чи ягід із цукром. Одним з досить незвичайних і рідкісних видів такої солодкої страви є варіант із кульбаб. На вигляд і смаковим якостям варення з кульбаб схоже з медом.

Для приготування варення з кульбаб слід підготувати такі продукти:

  • кульбаба - 200 штук квіток;
  • цукор - 600 гр.;
  • вода - 0,5 л.;
  • лимонна кислота – 0,5 чайн.л.

Вказаної кількості інгредієнтів вистачає для приготування однієї баночки об'ємом 650 г.

Важливо!
  • Ідеальний час для збору квітів кульбаби – весна, початок літа.
  • Ідеально зібрати квіти кульбаби у суху, сонячну погоду, у середині дня.
  • Зривайте тільки жовті, пухнасті квіти, що повністю розкрилися, адже наполовину закриті не підійдуть.

Насамперед потрібно ножицями зрізати жовту частину кульбаби, так як у стеблах і чашолистках міститься чумацький сік, який гірчить.

Варення з кульбаб
Варення з кульбаб

Далі заливаємо зрізані пелюстки кульбаб водою і ставимо на вогонь.

Після закипання додайте дуже важливий інгредієнт - лимонну кислоту. Вона закріпить красивий жовтий колір варення і не дасть цукру кристалізуватись.

Кип'ятити кульбаби потрібно 30 хвилин, але найголовніше – на повільному вогні. Потім відключіть вогонь і дайте відвару настоятися протягом години. Вже на цьому етапі ви відчуєте дуже приємний аромат меду.

Готове варення з кульбаб у домашніх умовах розлийте гарячим по банкам і закрийте кришечками. Після остигання варення з кульбаби загусне, піна осяде і воно схоже на бджолиний мед.

Корисні властивості варення з кульбаб:

  • надає тонізуючу та стимулюючу дію на нервову систему (усуває втому, занепад сил, перенапругу);
  • сприяє покращенню обміну речовин;
  • приводить до норми апетит;
  • бореться із хворобами суглобів;
  • виконує функцію очищення організму від токсинів, отрут та ін;
  • має легку проносну дію;
  • має жовчогінну дію;
  • покращує зовнішній вигляд шкіри обличчя.

Читайте також:

Обов'язково зробіть це наступного року: як позбутися кульбаб на дачі раз і назавжди

Ви будете в захваті: рецепт весняного салату з кульбаб, кукурудзи та овочів

Краще відразу викинути: чому в жодному разі не можна їсти торішнє варення