Вареники – особлива страва української кухні, яка посідає першість на рівні із борщем. Їх готують з прісного тіста і різних начинок: вони можуть бути солоними і солодкими, пісними або м'ясними. Варіація приготування цієї страви залежить від регіону. Так, на Поліссі – товчена квасоля, на Закарпатті – гречка та капуста, а на Чернігівщині – шкварки.
Підпишись на Hyser.com.ua в Google News! Тільки найяскравіші новини!
Підписатися
Для тесту: | ||
Борошно - 320 г (2 склянки об'ємом 250 мл) | ||
Вода - 170 мл | ||
Сода харчова – 1/3 ч. ложки | ||
Олія соняшникова рафінована - 40 мл | ||
Соль - 0,5 ч. ложки | ||
* | ||
Для начинки: | ||
Крупа гречана - 100 г | ||
Капуста квашена - 200 г | ||
Цибуля ріпчаста - 70 г | ||
Олія соняшникова - 30 мл | ||
Сіль за смаком | ||
Перець чорний мелений - за смаком |
Отже, насамперед потрібно приготувати для вареників начинку. Для цього гречку промиваємо, викладаємо в каструлю, заливаємо гречку 250 мл води та ставимо на вогонь. Після закипання води накриваємо каструлю кришкою і варимо гречку на маленькому вогні 15-20 хвилин до готовності і повного вбирання рідини. Даємо гречці охолонути.
Квашену капусту нарізаємо впоперек на дрібніші шматочки, якщо смужки довгі.
Цибулю очищаємо і нарізаємо кубиками. Розігріваємо сковороду з олією і обсмажуємо цибулю приблизно 5 хвилин, до м'якості та золотистого відтінку.
До остиглої гречки додаємо квашену капусту, цибулю, всипаємо в начинку сіль і перець. Перемішуємо.
Для тесту у воду додаємо сіль, соду та олію. Перемішуємо до розчинення солі та соди. Потім поступово всипаємо борошно і замішуємо еластичне тісто середньої густини, яке не липне до рук. Тісто накриваємо плівкою та залишаємо на 20 хвилин.
Стіл присипаємо борошном. Тісто розгортаємо в тонкий пласт (товщиною 1-2 мм) і відповідною формочкою або склянкою вирізаємо з тіста кружечки.
На середину кружечка викладаємо начинку, защипуємо краї вареника.
Дошку присипаємо мукою|борошном| і викладаємо туди готові вареники.
У каструлі кип'ятимо воду, підсолюємо. Викладаємо в каструлю вареники та варимо на маленькому вогні 3-5 хвилин, до готовності.
Вареники з гречкою та квашеною капустою виймаємо шумівкою з води та розкладаємо по порційним тарілкам.
Зелену цибулю дрібно нарізаємо і посипаємо готові вареники (це за бажанням). Якщо вареники не на пісний стіл, подаємо зі сметаною.
Читайте також:
Зазвичай усі просять добавку: рецепт лінивих грибних вареників з картопляного тіста
Рецепт найсмачнішого та ніжного тіста для пиріжків: вони виходять просто чудовими.
Від них неможливо відірватися: пиріжки з капустою із тонкого хрусткого тіста, які називають "Сигари"
Справжні ласощі для всієї родини: рецепт м'ясного пирога, який готується без тіста