Холодець - це традиційна одеська страва, яка готується з м'яса та бульйону. Прозорий холодець по-одеськи відрізняється своїм насиченим смаком та ароматом, а також є чудовим джерелом білка.
Підпишись на Hyser.com.ua в Google News! Тільки найяскравіші новини!
ПідписатисяДетальніше про приготування прозорого холодця по-одеськи читайте в нашому матеріалі.
Для приготування прозорого холодця по-одеськи нам знадобиться:
- Свиняча нога – 1 кг
- Яловичина (гомілка) - 1 кг
- Півень - 1 кг
- Цибуля ріпчаста - 1 шт.
- Морква – 1 шт.
- Часник - 2 зубчики
- Перець горошком – 5 шт.
- Лавровий лист – 2 шт.
- Сіль за смаком
Спосіб приготування прозорого холодця по-одеськи:
-
М'ясо ретельно промити для прозорого холодця по-одеськи. Свинячу ногу розрізати вздовж, яловичу гомілку розрубати навпіл, півня випатрати і промити.
-
Залити м'ясо холодною водою і залишити на 2-3 години, щоб вийшли залишки крові перед приготуванням прозорого холодця по-одеськи.
-
Злити воду, залити м'ясо холодною водою, поставити на вогонь та довести до кипіння.
-
Коли закипить, зняти піну з прозорого холодця по-одеськи.
-
Накрити кришкою, зменшити вогонь до мінімуму та варити 2 години.
-
Додати в бульйон розрубаного на частині півня.
-
Довести до кипіння, зняти піну з прозорого холодця по-одеськи.
-
Накрити кришкою та варити на повільному вогні 4 години.
-
Очистити цибулину та моркву. Цілими опустити в каструлю з бульйоном.
-
Додати перець горошком і лавровий лист в прозорий холодець по-одеськи.
-
Варити ще 1-1,5 години.
-
Очистити часник, роздавити і додати готовий бульйон.
-
Посолити до смаку, довести до кипіння і зняти з вогню.
-
М'ясо вийняти з бульйону, дати охолонути і зняти з кісток.
-
М'ясо нарізати невеликими шматками. Для тих, хто не любить хрящі та шкіру, нарізати лише м'ясо.
-
Розкласти м'ясо за глибокими тарілками.
-
Бульйон з прозорого холодця по-одеськи процідити.
-
Залити м'ясо у тарілках процідженим бульйоном.
-
Прикрасити вареною морквою, зеленню або лимоном за бажанням та смаком.
-
Перекласти тарілки в холодильник або, якщо на вулиці холодно, на балкон і залишити там до повного застигання.
Важливі поради:
- Для приготування холодця краще використовувати м'ясо з великою кількістю сполучної тканини, що надає йому желеподібної структури.
- Якщо ви використовуєте яловичину, краще брати не гомілку, а лопатку чи грудинку.
- Не переварюйте м'ясо, інакше воно буде твердим.
- Для ароматнішого бульйону можна додати до нього корінь селери, лавровий лист, запашний перець та інші спеції.
- Якщо ви хочете, щоб холодець вийшов густішим, можна додати до нього желатин.
Читайте також:
Навіть одного тазика вам буде мало: старовинний рецепт найсмачніших вареників по-гуцульськи
Коли мало часу, але дуже хочеться випічки: рецепт швидкого пирога з лаваша з сиром та картоплею
Таке подають тільки в ресторанах: рецепт ніжної та апетитної закуски з шинкою та хурмою