Холодець - це традиційна одеська страва, яка готується з м'яса та бульйону. Прозорий холодець по-одеськи відрізняється своїм насиченим смаком та ароматом, а також є чудовим джерелом білка.

Детальніше про приготування прозорого холодця по-одеськи читайте в нашому матеріалі.

Для приготування прозорого холодця по-одеськи нам знадобиться:

  • Свиняча нога – 1 кг
  • Яловичина (гомілка) - 1 кг
  • Півень - 1 кг
  • Цибуля ріпчаста - 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Часник - 2 зубчики
  • Перець горошком – 5 шт.
  • Лавровий лист – 2 шт.
  • Сіль за смаком

Спосіб приготування прозорого холодця по-одеськи:

  1. М'ясо ретельно промити для прозорого холодця по-одеськи. Свинячу ногу розрізати вздовж, яловичу гомілку розрубати навпіл, півня випатрати і промити.

  2. Залити м'ясо холодною водою і залишити на 2-3 години, щоб вийшли залишки крові перед приготуванням прозорого холодця по-одеськи.

  3. Злити воду, залити м'ясо холодною водою, поставити на вогонь та довести до кипіння.

  4. Коли закипить, зняти піну з прозорого холодця по-одеськи.

  5. Накрити кришкою, зменшити вогонь до мінімуму та варити 2 години.

  6. Додати в бульйон розрубаного на частині півня.

  7. Довести до кипіння, зняти піну з прозорого холодця по-одеськи.

  8. Накрити кришкою та варити на повільному вогні 4 години.

  9. Очистити цибулину та моркву. Цілими опустити в каструлю з бульйоном.

  10. Додати перець горошком і лавровий лист в прозорий холодець по-одеськи.

  11. Варити ще 1-1,5 години.

  12. Очистити часник, роздавити і додати готовий бульйон.

  13. Посолити до смаку, довести до кипіння і зняти з вогню.

  14. М'ясо вийняти з бульйону, дати охолонути і зняти з кісток.

  15. М'ясо нарізати невеликими шматками. Для тих, хто не любить хрящі та шкіру, нарізати лише м'ясо.

  16. Розкласти м'ясо за глибокими тарілками.

  17. Бульйон з прозорого холодця по-одеськи процідити.

  18. Залити м'ясо у тарілках процідженим бульйоном.

  19. Прикрасити вареною морквою, зеленню або лимоном за бажанням та смаком.

  20. Перекласти тарілки в холодильник або, якщо на вулиці холодно, на балкон і залишити там до повного застигання.

Важливі поради:

  • Для приготування холодця краще використовувати м'ясо з великою кількістю сполучної тканини, що надає йому желеподібної структури.
  • Якщо ви використовуєте яловичину, краще брати не гомілку, а лопатку чи грудинку.
  • Не переварюйте м'ясо, інакше воно буде твердим.
  • Для ароматнішого бульйону можна додати до нього корінь селери, лавровий лист, запашний перець та інші спеції.
  • Якщо ви хочете, щоб холодець вийшов густішим, можна додати до нього желатин.

Читайте також:

Навіть одного тазика вам буде мало: старовинний рецепт найсмачніших вареників по-гуцульськи

Коли мало часу, але дуже хочеться випічки: рецепт швидкого пирога з лаваша з сиром та картоплею

Виходять надзвичайно ніжними: рецепт курячих крилець, запечених в апельсиново-соєвому соусі. Готуються у рукаві

Таке подають тільки в ресторанах: рецепт ніжної та апетитної закуски з шинкою та хурмою