Кабачки, помідори та гриби – відмінне поєднання для зимових заготовок. З цих продуктів виходить дуже смачний салат, який у рейтингу заготовок точно потрапляє до топ-3.

Отже, для приготування салату "Багатий пан" з кабачків, грибів та помідорів знадобляться такі продукти:

  • кабачок - 3 кг;
  • гриби свіжі – 1 кг;
  • помідори – 1 кг;
  • зелень кропу та петрушки - 1-2 пучки (за смаком);
  • олія рослинна - 200 г (скільки піде);
  • масло вершкове - 50 г (скільки піде);
  • борошно - 100 г (скільки піде);
  • перець – 0,5 ч. ложки (за смаком);
  • сіль – 2 ст. ложки (за смаком).
Вихід готового салату – 6 баночок по 0,5 л.

Для приготування цього салату найкраще брати невеликі молоді кабачки з м'яким насінням. Якщо є зрілі кабачки, то шкірку і насіння потрібно видаляти.

Молоді кабачки миємо, чистимо та нарізаємо кружальцями (товщиною близько 0,8 см). Кабачки скласти в миску, посолити (1 ст. ложка солі), перемішати. Обваляти в муці кожен кружечок.

Розігріваємо сковороду, налити 4 ст. ложки олії. Обсмажуємо кабачки на олії з двох сторін. Спершу з одного боку 1-2 хвилини на середньому вогні. Потім перевернути і смажити 1-2 хвилини з іншого боку.
Готові обсмажені кабачки складаємо в емальовану миску (чи великий казанок).
Олію в сковорідку додаємо при необхідності по 2-3 ст. ложки.

Гриби промити. У грибів відрізати капелюшки, промити. Гриби (капелюшки та ніжки) скласти в каструлю. Залити водою і відварити в киплячій солоній воді (1 ст. л. солі на 1 л води) 3-4 хв. на середньому вогні.

Гриби відкинути на друшляк. Охолодити гриби, тонко нарізати (2-4 мм завтовшки).

Викласти гриби у чисту суху сковороду. Згасити підготовлені гриби на сковороді до випаровування рідини 2-3 хвилини. Додати трохи вершкового або топленого масла, обсмажити ще 2-3 хвилини, поперчити (1-2 щіпки). Перемішати.

Гриби викласти до кабачків у миску (казанок). Змішати кабачки та гриби. Гасити 5-8 хв. на невеликому вогні.

Помідори помити, нарізати кружальцями (товщиною приблизно 0,8 см). Посолити, поперчити помідори (1 ч. ложка солі, 0,25 ч. ложки перцю).

Сковорода гаряча після грибів, долити олії 2-3 ст. ложки. Обсмажити помідори на олії з двох сторін. Спершу з одного боку 1-2 хвилини на середньому вогні. Потім перевернути і смажити 1-2 хвилини з іншого боку. Так посмажити всі помідори, трохи виділятиметься сік. Олію додавати по 1 ст. ложці в міру потреби.

Додати в миску до овочів помідори.

Зелень промити і порубати.

Потім додати рубану зелень кропу та петрушки. Гасити ще 3-5 хв. на невеликому вогні.

Банки ретельно промити з содою та добре сполоснути. Салат розкласти гарячим в підготовлені 0,5 л банки і накрити жерстяними кришками.

У велику ємність налити холодну воду. Поставити банки з салатом у воду (води має бути за рівнем нижче шийки банки на 2 см). Поставити ємність на вогонь. Довести до кипіння середньому вогні. Стерилізувати салат 30-35 хв.

Закатати банки закочувальним ключем.

Читайте також:

Від цієї закуски всі будуть у захваті: рецепт салату з помідорами, цибулею та оселедцем на зиму

Захочеться накладати ложками: рецепт єврейського салату з кабачків та баклажанів на зиму

Така закуска шикарно піде під картоплю: рецепт салату з капусти з яблуками на зиму

Захочеться облизати тарілку: рецепт салату з баклажанами, куркою та болгарським перцем