Багато українців дотримуються думки, що соуси доповнюють та облагороджують страви, особливо м'ясні. Найдоступніший і найпоширеніший соус - томатний кетчуп.

Цей соус практично повністю складається з м'якоті стиглих томатів та спецій. Це якщо не рахувати добавок, що стабілізують соус і збільшують час зберігання.

Отже, для приготування кетчупу з молодих помідорів із крохмалем на зиму потрібно:
  • свіжовичавлений томатний сік - 6 літрів;
  • приправа до шашлику – 2 пачки (1 пачка – 30 г);
  • приправа для корейської моркви – 2 пачки (1 пачка – 30 г);
  • чорний мелений перець – 2 ч. л.;
  • червоний мелений перець – 2 ч. л.;
  • оцет – 1 склянка;
  • цукор – 3 склянки;
  • зміна - 5 год. л.;
  • часник – 2 головки;
  • перець болгарський – 4 шт.;
  • крохмаль – 8-10 ст. л.
Для приготування томатного соку вимиті помідори пропустити через м'ясорубку зі спеціальною насадкою (завдяки насадці сік виходить "чистим" - без шкірки і насіння). Але якщо немає такої насадки, то чисті помідори потрібно пропустити через звичайну м'ясорубку, а потім томат, що вийшов, протерти через металеве сито, щоб очистити сік від макухи. Вилити чистий томатний сік у каструлю, в якій варитимемо кетчуп. Із загальної кількості томатного соку відлити в окрему ємність 1 літр томатного соку, що вийшов (він нам знадобиться пізніше).
У каструлю з 5 літрами томатного соку додати приправи до шашлику та корейської моркви, сіль, цукор, чорний та червоний мелені перці, оцет, добре перемішати, відправити на вогонь, довести до кипіння та проварити на середньому вогні 10 хвилин.
Очищений часник і очищений від насіння болгарський перець пропустити через м'ясорубку, відправити в каструлю із соком та спеціями, проварити ще 10 хвилин.
1 літр холодного томатного соку (який ми залишали) всипати крохмаль і добре перемішати до однорідної консистенції. Томатно-крохмальну суміш вилити в каструлю.
Варити на маленькому вогні, періодично помішуючи, 20 хвилин.
Розлити готовий кетчуп із помідорів із крохмалем по простерилізованих баночках, закатати прокип'яченими кришками та перевернути. Укутати в теплу ковдру і залишити до повного остигання. Домашній кетчуп, зварений за цим рецептом, виходить за консистенцією не гірше за покупне, а на смак - набагато краще. Він добре зберігається в умовах міської квартири.
Читайте також: