Щороку в сезон кабачків хочеться спробувати приготувати якомога більше різноманітних страв з ними. Якщо перевірену часом і багатьма улюблену кабачкову ікру, або дуже незвичайний крем-суп з кабачків з лососем ви вже готували, а кабачки все ще залишилися, пропонуємо відмінний рецепт – дуже ніжну та смачну запіканку з кабачків, бекону та сиру.

Щоб приготувати запіканку з молодих кабачків з беконом та сиром, знадобляться такі продукти:

  • кабачки (молоді) – 700 г (4 шт.);
  • бекон – 350 г;
  • сир твердий – 270-300 г;
  • цибуля ріпчаста - 150 г (1 шт.);
  • кріп свіжий – 30 г;
  • часник – 15 г (4 зубчики);
  • сіль - 0,5 ч. ложки (за смаком).

На підготовчому етапі кабачки потрібно промити, видалити краї і натерти на тертці для корейської моркви або на середній звичайній.

Далі очищаємо і нарізаємо тонкими півкільцями або кільцями цибулю. З'єднуємо цибулю та кабачки в глибокій мисці, трохи солимо і добре перемішуємо. Залишаємо на 10-15 хвилин.

Тим часом м'ясо потрібно промити, зняти шкірку та обсушити паперовим рушником. Бекон нарізаємо невеликими брусками.
Розігріваємо сковороду без олії та обсмажуємо нарізаний бекон на великому вогні до рум'яної скоринки з усіх боків, хвилин 5-8, постійно помішуючи лопаткою.

важливо!

  • Якщо ви використовуєте копчений бекон, обсмажувати його не потрібно.

Обсмажений бекон перекладаємо на паперові серветки, щоб видалити залишки жиру.

Тепер приготуйте соус бешамель. Для цього просійте муку|борошно| і всипте в товстостінний сотейник. Підсушіть кілька хвилин на помірному вогні, помішуючи лопаткою. Борошно має залишатися білим.

Потім додайте до борошна вершкове масло.

Вогонь зменшіть до мінімального, перемішайте масло з борошном лопаткою.

Тонким струмком поступово додавайте в сотейник холодне молоко, ретельно перемішуючи вміст лопаткою або віночком, щоб не було грудочок. Трохи збільшіть вогонь і постійно помішуючи, прогрійте соус до загусання.

Соус повинен залишати слід на лопатці. Час приготування соусу залежить від полум'я пальника та матеріалу посуду.

(Якщо раптом ви відволіклися і утворилися грудочки, можна взяти занурювальний блендер і добре збити соус.)

Як тільки соус загусне, відключіть вогонь. Додати сіль і чорний мелений перець. Натріть мускатний горіх та всипте до соусу. Перемішайте, зніміть пробу, за необхідності відрегулюйте смак.

Увімкніть духовку для розігріву до 180 градусів.
У форму для запікання (моя розміром 20х20 см) викладіть пару столових ложок соусу бешамель і рівномірно розподіліть по всьому дну.

Кабачки дуже рідкі, тому відіжміть їх, видаляючи зайвий сік.
Половину із загальної маси віджатих кабачків викладіть у форму та розрівняйте ложкою.

Половину обсмаженого бекону (або нарізаного копченого) викладіть поверх кабачків.

Сир натріть на середній тертці.

Приблизно 1/3 частину сиру викладіть рівномірно на бекон.

Поверх розподіліть соус бешамель (2-3 ст. ложки).

Викладіть другу половину віджатих кабачків, а поверх - бекон, що залишився.

Посипте ще 1/3 сиру та розподіліть зверху 2-3 ст. ложки соусу.

Часник очистіть. Кріп промийте і струсіть. Часник та кріп дрібно наріжте.

Кріп перемішайте з часником і викладіть наступним шаром у форму.

Розподіліть поверх 1-2 ст. ложки соусу.

Посипте натертим сиром, що залишився, залийте соусом, що залишився, і відправте запікатися в розігріту духовку на 30-40 хвилин при температурі 180 градусів, до готовності кабачків і утворення рум'яної скоринки (час запікання залежить від особливостей вашої духовки).

Запіканка з кабачків з беконом та соусом бешамель готова.

Справжній порятунок у спеку: рецепт освіжаючого єврейського компоту з лимоном