Щороку в сезон кабачків хочеться спробувати приготувати якомога більше різноманітних страв з ними. Якщо перевірену часом і багатьма улюблену кабачкову ікру, або дуже незвичайний крем-суп з кабачків з лососем ви вже готували, а кабачки все ще залишилися, пропонуємо відмінний рецепт – дуже ніжну та смачну запіканку з кабачків, бекону та сиру.
Підпишись на Hyser.com.ua в Google News! Тільки найяскравіші новини!
ПідписатисяЩоб приготувати запіканку з молодих кабачків з беконом та сиром, знадобляться такі продукти:
- кабачки (молоді) – 700 г (4 шт.);
- бекон – 350 г;
- сир твердий – 270-300 г;
- цибуля ріпчаста - 150 г (1 шт.);
- кріп свіжий – 30 г;
- часник – 15 г (4 зубчики);
- сіль - 0,5 ч. ложки (за смаком).
На підготовчому етапі кабачки потрібно промити, видалити краї і натерти на тертці для корейської моркви або на середній звичайній.
Далі очищаємо і нарізаємо тонкими півкільцями або кільцями цибулю. З'єднуємо цибулю та кабачки в глибокій мисці, трохи солимо і добре перемішуємо. Залишаємо на 10-15 хвилин.
Тим часом м'ясо потрібно промити, зняти шкірку та обсушити паперовим рушником. Бекон нарізаємо невеликими брусками.
Розігріваємо сковороду без олії та обсмажуємо нарізаний бекон на великому вогні до рум'яної скоринки з усіх боків, хвилин 5-8, постійно помішуючи лопаткою.
важливо!
- Якщо ви використовуєте копчений бекон, обсмажувати його не потрібно.
Обсмажений бекон перекладаємо на паперові серветки, щоб видалити залишки жиру.
Тепер приготуйте соус бешамель. Для цього просійте муку|борошно| і всипте в товстостінний сотейник. Підсушіть кілька хвилин на помірному вогні, помішуючи лопаткою. Борошно має залишатися білим.
Потім додайте до борошна вершкове масло.
Вогонь зменшіть до мінімального, перемішайте масло з борошном лопаткою.
Тонким струмком поступово додавайте в сотейник холодне молоко, ретельно перемішуючи вміст лопаткою або віночком, щоб не було грудочок. Трохи збільшіть вогонь і постійно помішуючи, прогрійте соус до загусання.
(Якщо раптом ви відволіклися і утворилися грудочки, можна взяти занурювальний блендер і добре збити соус.)
Як тільки соус загусне, відключіть вогонь. Додати сіль і чорний мелений перець. Натріть мускатний горіх та всипте до соусу. Перемішайте, зніміть пробу, за необхідності відрегулюйте смак.
Увімкніть духовку для розігріву до 180 градусів.
У форму для запікання (моя розміром 20х20 см) викладіть пару столових ложок соусу бешамель і рівномірно розподіліть по всьому дну.
Кабачки дуже рідкі, тому відіжміть їх, видаляючи зайвий сік.
Половину із загальної маси віджатих кабачків викладіть у форму та розрівняйте ложкою.
Половину обсмаженого бекону (або нарізаного копченого) викладіть поверх кабачків.
Сир натріть на середній тертці.
Приблизно 1/3 частину сиру викладіть рівномірно на бекон.
Поверх розподіліть соус бешамель (2-3 ст. ложки).
Викладіть другу половину віджатих кабачків, а поверх - бекон, що залишився.
Посипте ще 1/3 сиру та розподіліть зверху 2-3 ст. ложки соусу.
Часник очистіть. Кріп промийте і струсіть. Часник та кріп дрібно наріжте.
Кріп перемішайте з часником і викладіть наступним шаром у форму.
Розподіліть поверх 1-2 ст. ложки соусу.
Посипте натертим сиром, що залишився, залийте соусом, що залишився, і відправте запікатися в розігріту духовку на 30-40 хвилин при температурі 180 градусів, до готовності кабачків і утворення рум'яної скоринки (час запікання залежить від особливостей вашої духовки).
Запіканка з кабачків з беконом та соусом бешамель готова.
Дайте запіканці постояти 5-10 хвилин і подавайте до столу.
Читайте також:
Такі вміла готувати лише бабуся: рецепт пишних домашніх біляшів із куркою
Їх захочеться їсти щодня: рецепт котлет із молодих кабачків та солодкого перцю
Справжній порятунок у спеку: рецепт освіжаючого єврейського компоту з лимоном