Чай із сушеного листя малини, полуниці та смородини відмінно доповнить чайну поличку в кухонній шафці. Особливо зимовими довгими та холодними днями.

Чай, приготований з запашного листя малини, полуниці та смородини – відомий народний рецепт. Використовуючи рослини у вигляді чаю, відварів або настоянок, ми приймаємо з ними малу частку речовини, яка має лікувальну дію.

Листя малини та смородини беруться з верхньої частини куща. Вони мають бути молодими. Без ознак хвороби, не ушкоджені, гарного "соковитого" забарвлення. Особливо корисні зелені частини малини та смородини в момент цвітіння та появи перших ягід.

Листя помити та просушити рушником.

Листя рівним шаром викласти на застелений пергаментом лист і сушити в відкритій духовці при 80 градусах 40 хвилин.

Сухе готове листя стане ламким, з ним необхідно поводитися акуратно. Таким чином, листя необхідно помістити в ємність, що герметично закривається, і відправити на зберігання в сухе прохолодне місце.

Жмені такого сухого листя, приблизно об'ємом в одну столову ложку, має вистачити на 100-250 мл чаю залежно від бажаної насиченості. Заварювати можна трохи більше 5 хвилин.

важливо!

  • Лимон та мед - це не обов'язкові інгредієнти. Але і той, і інший однозначно додадуть і користі, і смаку чаю з листя малини, полуниці та смородини. Якщо ж ви любите спокійний чай без підсолоджувачів та легкої кислинки лимона, то не додавайте.

Як зазначають фахівці, у листі полуниці містяться фітонциди, є вітамін С, кальцій. Тому відвар чи настій із цих листочків може допомогти зміцнити здоров'я у сиру чи холодну погоду, у комплексі зі здоровим способом життя полуничний чай допоможе підвищити імунітет.

А ось лист чорної смородини має противірусну, протизапальну, потогінну та загальнозміцнюючу дію на організм завдяки наявності в них великої кількості вітаміну С, дубильних речовин, флавоноїдів, а також фітонцидів.

важливо!

  • Чай з листя смородини не рекомендується пити людям, які страждають на гостру форму виразки шлунка і гастритом.

Що ж стосується листя малини , то чаї і відвари з них мають жарознижувальну, антибактеріальну і загальнозміцнюючу дію. Вони активізують детоксикацію організму, благотворно впливають стан серцево-судинної системи. Їх застосовують при лікуванні ГРВІ, а також при захворюваннях органів дихання та травлення.

Кому протипоказане малинове листя:
  • вагітним із терміном до 35 тижнів;
  • хворим, які страждають на хронічний запор, подагру, нефрит, печію, гастрит, виразку шлунка, астму (через великий вміст ефірних олій, здатних викликати напади задухи), алергією.

Читайте також:

За кожною вечерею з'їдається по одній банці: рецепт апетитного салату з капусти без стерилізації на зиму

Ви точно захочете таке спробувати: рецепт ситного салату з пекінською капустою, тунцем та яйцями

Він ідеально підійде для м'яса та салатів: рецепт найсмачнішої маринованої цибулі на зиму без стерилізації.