Рум'яні, хрусткі та соковиті біляші смажені на сковороді подобаються всім. При цьому робити їх зовсім не складно, впорається і господиня-початківець. Від покупних вони відрізняються м'яким тестом та великою кількістю начинки.

Насамперед підготуйте всі необхідні інгредієнти:
  • борошно - 360 г + ще трохи для розкочування тіста;
  • молоко – 180 мл;
  • цукор - 1 ч.л. л.;
  • сухі дріжджі – 7 г;
  • олія – 1 ст. л. + для смаження за смаком;
  • фарш зі свинини та яловичини – 250 г;
  • велика цибулина – 1 шт.;
  • сіль, свіжомелений чорний перець - за смаком.

Важливо!

  • Традиційно в начинку біляшів кладуть змішаний фарш, проте за бажанням можна використовувати тільки яловичу або не надто жирну баранину.

Спочатку замісимо тісто для біляшів.

Для цього в тепле молоко (36 ° C) додаємо цукор, сухі дріжджі і ретельно перемішуємо для розчинення дріжджів. Залишіть під рушником на 15 хвилин (на поверхні мають з'явитися бульбашки).

В іншу миску потрібно просіяти борошно зі щіпкою солі.

У дріжджову суміш всипте борошно, просіяне з сіллю, влийте 1 ст. л. олії. Ретельно вимісіть тісто біляшів (доки воно не перестане липнути до рук і не стане еластичним).

Готове тісто поміщаємо у скляний або пластиковий посуд, накриваємо рушником та поміщаємо у тепле місце на 1,5–2 години, щоб воно підійшло.

Поки дріжджі приймаються за роботу, роблять тісто пишним, можна зайнятися начинкою для біляшів.

Одна їх білих хитрощів полягає в тому, що у фарш ми додамо 50 г води, щоб він був більш соковитим.

Цибулю потрібно подрібнити в блендері або прокрутити через м'ясорубку, з'єднати його з водою і додати цю кашку цибулю до фаршу. Посоліть, поперчіть до смаку і ретельно вимісіть начинку біляшів.

Важливо!

  • У м'ясний фарш можна додати коріандр, він надасть начинці пікантного смаку.

Далі тісто викладаємо на робочий стіл, підпилений мукою, і розкочуємо в пласт завтовшки близько 3 мм. Виріжте кружечки діаметром 10 см. Розподіліть по них м'ясну начинку. Краї кожного коржика підніміть до центру над начинкою і защипніть, залишаючи невеликий отвір.

У великій сковороді нагрійте олію (біляші повинні бути занурені в неї приблизно на половину висоти). Викладіть заготовки з тіста і смажте пиріжки на середньому вогні з обох боків до золотистого кольору (приблизно по 7 хвилин з кожним).

Біляші на дріжджовому тісті
Біляші на дріжджовому тісті

Щоб м'ясна начинка біляшів приготувалася одночасно з тестом, викладайте тестові заготовки в сковороду з гарячим маслом отвором донизу. Смажити пиріжки слід на середньому вогні.

Важливо!

  • Для смаження біляшів у сковороді слід брати тільки рафіновану олію: вона не димиться і в процесі приготування забезпечує випічці красиву золотисту скоринку.

Декілька секретів смаження біляшів:

  • смажте біляші на сковороді з товстим дном;
  • додайте в олію трохи солі, щоб зменшити бризки;
  • щоб перевірити чи достатньо гаряче масло для смаження, опустіть у нього дерев'яну лопатку, якщо підуть бульбашки та шипіння – можна смажити;
  • не шкодуйте олії, не наливайте менше, ніж у рецепті, інакше беляші в процесі смаження будуть вбирати в себе багато олії, замість того, щоб відразу покритися хрусткою скоринкою;
  • не намагайтеся запхати якнайбільше біляшів за раз у сковороду, під час смаження вони стануть пишними і прилипнуть один до одного.

До речі, готові біляші можна перекласти на лист, вистелений папером для випічки, і помістити в духовку, нагріту до 130°C. Завдяки цьому вони залишаться гарячими, поки будуть смажитися решта.

Читайте також:

Смачніше за будь-які пиріжки і біляші: рецепт картопляних човників з м'ясом і печерицями

Якщо дуже сильно захотілося чогось швидкого і смачненького: рецепт лінивих біляшів на вихідні

І не треба ніяких дріжджів: рецепт соковитих біляшів з м'ясом на кефірі