Про це вже мало хто пам'ятає, але за радянських часів словом "провансаль" називали салат із квашеної капусти з плодами та ягодами. Для приготування капусту спочатку квасили цілими качанами, а потім нарізали великими квадратами і додавали до неї мочені яблука, мариновані сливи, виноград або вишні, а також свіжі ягоди - брусницю або журавлину, а приправляли такий салат олією. Поступово рецепт страви видозмінювався, і сьогодні словом "провансаль" називають салат із капусти з додаванням яблука та журавлини, заправлений ароматною оливковою олією та яскравим оцтом, наприклад, яблучним або винним.

квашена капуста – 500 г
яблуко – 1 шт.
свіжа або сечена журавлина або брусниця – 200 г
виноград – 200 г
оливкова олія – 50 г
виноградний чи яблучний оцет – 1 ст. л.
сахар – 1 ст. л.

Яблуко вимийте, розріжте та видаліть серцевину. Наріжте яблуко тонкою соломкою. Журавлину та виноград вимийте. Розріжте кожну ягоду винограду навпіл.

Капусту відіжміть, додайте яблуко, виноград і журавлину.

Змішайте оливкову олію, цукор та оцет. Заправте отриманим соусом капусту та перемішайте.

Перед подачею на стіл дайте капусті настоятися півгодини-годину. Зберігати таку капусту слід у холодильнику не довше тижня.

важливо!

  • Так як ступінь солоності, солодощі, гіркоти, гостроти, кислоти, пекучості у кожного індивідуальна, завжди додавайте спеції, прянощі та приправи, орієнтуючись на свій смак! Якщо якусь із приправ ви кладете вперше, то врахуйте, що є спеції, які особливо важливо не перекласти (наприклад, перець чилі).

Вважається, що капуста "Провансаль" зміцнює імунітет, виводить із організму вільні радикали, благотворно впливає на нервову систему, роботу шлунково-кишкового тракту, шкіру, зуби, волосся, нігті, знижує рівень холестерину в крові, низькокалорійна.

Читайте також:

Секрет одеської тещі: готуємо швидкі "ледачі" голубці із квашеної капусти

Він з'їдається першого ж дня: рецепт апетитного пирога з капустою і рибою в духовці

Забудьте про цукор та оцет: найкорисніший рецепт квашеної капусти. Так робили за старих часів

Квашена капуста буде ідеально смачною: які сорти потрібно використати. У них весь секрет