- Свинячі ніжки – 475 г
- Свиняча голяшка – 730 г
- Курячі стегенця – 450 г
- Свинина – 400 г
- Курячі лапки – 250 г
- Вода – 2,5 л
- Сіль за смаком
- Перець чорний мелений – за смаком
- Часник - за смаком
- Цибуля ріпчаста - 2 шт.
- Морква – 1 шт.
Усі м'ясні інгредієнти ретельно промийте, очистіть. Покладіть все, крім курки та свинини, у відповідну каструлю для варіння. Налийте стільки води, щоб покривала м'ясні продукти. Надішліть на середній вогонь. Доведіть до кипіння. Як тільки вода закипить, одразу зменшіть вогонь до найменшого. Накрийте кришкою та варіть 1,5-2 години. Слідкуйте, щоб бульйон сильно не кипів, тому що холодець вийде каламутним. За цей час варіння м'ясо має відставати від кістки.
Підпишись на Hyser.com.ua в Google News! Тільки найяскравіші новини!
ПідписатисяУ процесі варіння збирайте пінку.
Через 1,5-2 години додайте курячу ніжку, свинину, цибулю та моркву. Доведіть до кипіння. Томіть на повільному вогні 1-1,5 години.
А поки що очистіть часник і розітріть його у ступці або натріть на дрібній тертці.
Після варіння вийміть м'ясні продукти на друшляк і залиште остигати.
Бульйон остудіть до кімнатної температури. Обережно ложкою зберіть жир поверху, за бажанням. Додайте за смаком сіль, мелений перець та часник. Перемішайте та залиште на 20-30 хвилин.
Процідіть бульйон через марлю.
М'ясо відокремте від кісток і покладіть у відповідний контейнер. За бажанням, прикрасьте морквою.
Залийте бульйоном і відправте холодильник до повного застигання. Можете посипати рубаною зеленою цибулею або будь-якою зеленню.
Ще не все пропало: що потрібно зробити, щоб холодець став прозорим, навіть якщо він помутнішав
Чудово підходить під святковий холодець: рецепт польської закуски з яйцем та хріном