Сьогодні можна знайти багато рецептів приготування куті. Хтось додає більше сухофруктів, комусь подобаються горіхи, хтось мак товче, інші цього не роблять.

І справді, традиційно щороку Різдвяну трапезу починали з ложки куті. І закінчували тим самим. У різних сім'ях кутю готують на вівсі, житі та рисі. Але найсмачніша кутя – на пшениці. Хоча спочатку її по всій Україні готували лише житній.

Hyser пропонує приготувати кутю за старовинним рецептом і використовувати за основу пшеницю.

  • пшениця для куті – 2 склянки;
  • мак – 0,5 склянки;
  • родзинки 0,5 склянки;
  • волоські горіхи – 0,5-1 склянка;
  • мед - 2-4 ст.л.

Спочатку промиваємо пшеницю холодною водою. Потім її відправляємо у каструлю та заливаємо чотирма склянками води. Ставимо на плиту та варимо на маленькому вогні до готовності. При цьому пшеницю потрібно періодично перемішувати.

Перед тим, як вода з пшеницею закипить, у каструлю потрібно відправити пів чайної ложки меду. Добре все перемішуємо.
Паралельно з цим у невеликий сотейник висипаємо мак. Заливаємо його водою, доводимо до кипіння, а потім даємо настоятися 10-20 хвилин.
Тепер у сковорідку відправляємо волоські горіхи. За бажанням використовуємо мигдаль. Смажимо горіхи до легкої рум'яності.
Після цього з маку зціджуємо всю рідину. Сам мак відправляємо у ступу. Додаємо сюди трохи цукру. Ретельно перетираємо до виділення макового молока.
Паралельно з цим в окрему тарілку відправляємо родзинки. Заливаємо гарячою водою і поки що відставляємо.
На наступному етапі до вареної пшениці додаємо мелений мак. Ретельно все перемішуємо.
Далі до блендера відправляємо підсмажені горіхи. Подрібнюємо їх на не надто маленькі шматочки, а потім відправляємо у кутю.
Нарешті в кутю відправляємо родзинки та мед за смаком. Знову все перемішуємо. Кутя за старовинним рецептом готова.

Кутя по-київськи готується на замоченій пшениці з додаванням родзинок та товченого маку. Склянка пшениці на склянку родзинок і півсклянки маку. За бажанням додають горіхи з медом. Розбавляють мінеральною водою.

Сочиво (куття з рису) можна зробити за годину. Варимо рис, у тій же каструлі можна запарити родзинки. Товчемо мак з 2 ст. ложками цукру і все змішуємо. Водою доводимо до бажаної суміші.

Полтавська кутя складається з пшеничної крупи та солодкого зварю. Добавок зазвичай не кладуть. А компот варять на основі чорносливу, копчених груш та сушіння.

Із рецептами можна експериментувати. Пробуйте різні крупи, робіть суміш злаків. Від цього каша стане багатшою. Це, власне, потрібно. Адже навіщо люди (не церковники) готували кутю? Вірили, що чим вона багатша і щедріша, тим краще буде врожай (кутю і в город закопували).

Читайте також: