Хрумка, пікантна, соковита, з насиченим смаком — саме такою і має бути справжня квашена капуста. Її отримують шляхом молочнокислого бродіння улюбленого у багатьох країнах овочів. Корисну і смачну квашену капусту люблять у Європі та Азії, дуже «поважають» у Росії, вважаючи її головною зимовою закускою і постійним доповненням урочистого столу.

  • капуста 2 кг;
  • морква 120 гр;
  • кухонна сіль 40 гр;
  • цукор 20 г;
  • листя дуба (2 листи) – 5 грам;
  • горілка 30 мл

Миємо капусту, обсушуємо її за допомогою паперового рушника, знімаємо верхнє листя, після чого розрізаємо качан навпіл. Капусту краще брати осінніх сортів, вибираючи найбільш соковиту. Це гарантує найкращий смак готової страви. І велику корисність. Тонко шаткуємо обидві половини капусти.

Миємо і чистимо моркву, ріжемо її за бажанням - соломкою, тонкими брусочками, платівками. Можна просто натерти на великій тертці, але порізана морква виглядає в готовому блюді красивіше.

Нашатковану капусту і нарізану моркву перекладаємо у велику емальовану каструлю.

Насипаємо на овочі сіль. Сіль потрібно обов'язково брати велику. Також насипаємо цукор. Тепер руками трохи мені овочі, перемішуємо. Потрібно, щоб вони виділили сік.

Миємо дубове листя, ошпарюємо його окропом, кладемо на дно банки, яку теж потрібно ошпарити окропом. Завдяки листю капуста буде більш хрусткою.

Тепер капусту та моркву кладемо в трилітрову банку поверх листя. Кладемо щільно, залишаючи до верху банки кілька сантиметрів, після чого накриваємо кришкою банку. Саме не закриваємо, а трохи прикриваємо.

Залишаємо капусту кваситися на три дні. Часу може знадобитися більше чи менше. Тривалість процесу заквашування залежить від температури у приміщенні. Орієнтуємося на такий момент: щойно гази перестали виходити, це означає, що капуста готова. Не забуваємо 1-2 рази на день проколювати капусту до дна шпажкою, щоб полегшити вихід газів.

Капуста готова для подачі на стіл тільки потрібно охолодити. Якщо планується тривале зберігання капусти, заливаємо її горілкою (цей крок забезпечить найкраще зберігання капусти), закриваємо кришкою і забираємо в холодне місце.

Читайте також:

Його називали "вузькоокий": як виглядає рідкісний ЗАЗ з японською начинкою та незвичайними фарами

Не рот, а цілий город: у мережі показали королеву "ДНР" з набряклими губами, як у чорнобильського сома. Фото