Для приготування вина годяться лише великі стиглі плоди темно-червоного кольору. Спочатку ягоди потрібно ретельно перебрати, видаляючи підгнилий і з пліснявою.

Навіть одна некондиційна ягідка здатна зіпсувати всю партію вина! Тому ємності мають бути ідеально чистими та сухими, інакше можливе зараження сусла патогенними бактеріями.

Подрібніть блендером плоди, не виймаючи кісточок.

Змішайте в каструлі 2 літри води та 2 кг цукру, закип'ятіть, проваріть на повільному вогні 5 хвилин, постійно помішуючи та знімаючи білу піну. Готовий сироп охолодіть до кімнатної температури.

У скляну ємність з широким шийкою покладіть ягоди шипшини, влийте цукровий сироп, воду (8 літрів), що залишилася, і додайте роздавлений немитий виноград. Останній інгредієнт містить дикі дріжджі, необхідні бродіння.

Перемішайте, обв'яжіть шийку марлею і поставте ємність на 3-4 дні у темне тепле (25 °C) місце. Щодня перемішуйте. При появі ознак бродіння перелийте суміш у бродильну ємність (заповнюйте максимум на 2/3 обсягу) та встановіть гідрозатвор (коштує в інтернет-магазинах від 50 до 100 грн). Залишіть сулію в темному місці при 18-25 °C.

Через 7 днів профільтруйте сусло через марлю, щоб відокремити мезгу (тверду частину). У сік, що забродив, додайте цукор, що залишився (1 кг) і знову встановіть водяний затвор. Через 4-6 тижнів гідрозатвор перестане булькати, на дні з'явиться осад, а саме вино стане помітно світлішим. Це означає, що активне бродіння закінчилося і настав час переходити до наступного етапу.

Злийте молоде вино через трубочку в іншу чисту ємність і залиште дозрівати на 2-3 місяці в прохолодному місці (10-16 °C).

Через 2-3 місяці злийте вино з осаду в підготовлені пляшки і герметично закрийте пробками. Зберігайте у холодильнику або у підвалі. За умови дотримання температурного режиму 10-16 °C термін придатності – до двох років.

Читайте також:

Водіям на замітку: названо напої, після вживання яких запах перегару тримається весь день

Ось він - справжній напій богів: рецепт неймовірного лікеру з кизилу

Найкраще закривати компоти: в Україні різко подорожчає популярний напій

Розводняк на дорозі: як українських водіїв штрафують нібито за те, що вони напідпитку. Майте на увазі