Для приготування вина годяться лише великі стиглі плоди темно-червоного кольору. Спочатку ягоди потрібно ретельно перебрати, видаляючи підгнилий і з пліснявою.
Підпишись на Hyser.com.ua в Google News! Тільки найяскравіші новини!
ПідписатисяНавіть одна некондиційна ягідка здатна зіпсувати всю партію вина! Тому ємності мають бути ідеально чистими та сухими, інакше можливе зараження сусла патогенними бактеріями.
Подрібніть блендером плоди, не виймаючи кісточок.
Змішайте в каструлі 2 літри води та 2 кг цукру, закип'ятіть, проваріть на повільному вогні 5 хвилин, постійно помішуючи та знімаючи білу піну. Готовий сироп охолодіть до кімнатної температури.
У скляну ємність з широким шийкою покладіть ягоди шипшини, влийте цукровий сироп, воду (8 літрів), що залишилася, і додайте роздавлений немитий виноград. Останній інгредієнт містить дикі дріжджі, необхідні бродіння.
Перемішайте, обв'яжіть шийку марлею і поставте ємність на 3-4 дні у темне тепле (25 °C) місце. Щодня перемішуйте. При появі ознак бродіння перелийте суміш у бродильну ємність (заповнюйте максимум на 2/3 обсягу) та встановіть гідрозатвор (коштує в інтернет-магазинах від 50 до 100 грн). Залишіть сулію в темному місці при 18-25 °C.
Через 7 днів профільтруйте сусло через марлю, щоб відокремити мезгу (тверду частину). У сік, що забродив, додайте цукор, що залишився (1 кг) і знову встановіть водяний затвор. Через 4-6 тижнів гідрозатвор перестане булькати, на дні з'явиться осад, а саме вино стане помітно світлішим. Це означає, що активне бродіння закінчилося і настав час переходити до наступного етапу.
Злийте молоде вино через трубочку в іншу чисту ємність і залиште дозрівати на 2-3 місяці в прохолодному місці (10-16 °C).
Через 2-3 місяці злийте вино з осаду в підготовлені пляшки і герметично закрийте пробками. Зберігайте у холодильнику або у підвалі. За умови дотримання температурного режиму 10-16 °C термін придатності – до двох років.
Читайте також:
Водіям на замітку: названо напої, після вживання яких запах перегару тримається весь день
Ось він - справжній напій богів: рецепт неймовірного лікеру з кизилу
Найкраще закривати компоти: в Україні різко подорожчає популярний напій