Усі чули про грузинську горілку – чачу, яку горяни вважають напоєм довголіття та п'ють перед їжею невеликими чарками. Це легендарне спиртне можна купити в магазині або приготувати самостійно з винограду. При цьому другий варіант дозволяє контролювати якість.
Підпишись на Hyser.com.ua в Google News! Тільки найяскравіші новини!
ПідписатисяРобити чачу рекомендується разом із домашнім вином. Сік піде на виготовлення вина, а з вичавків вийде чудовий самогон.
Інгредієнти:
- виноградні вичавки, що залишилися після виготовлення вина ягід – 10 літрів;
- вода – 30 літрів;
- дріжджі – 100 грам;
- цукор – 5 кілограм.
Отже, насамперед готуємо велику посудину для бродіння, бажано емальовану, і закладаємо в неї виноградну мезгу.
Далі в ємність додайте всі інгредієнти (цукор лише частина), крім дріжджів, їх потрібно помістити в останню чергу.
Все перемішуємо, накриваємо кришкою і ставимо на темне тепле місце (23–25 °C) на кілька днів: має розпочатися процес бродіння.
важливо!
- Температуру води потрібно тримати в межах 25 градусів, оскільки тепліша вода негативно позначиться на процесі бродіння.
- Гідрозатвор можна замінити гумовою рукавичкою, в якій проколоти дірочку на пальці для відведення вуглекислого газу.
- Брага готова, коли вона стає гіркою на смак і значно світлішає.
Як чачу пити та з чим її подати
Чача, незважаючи на свою народну сутність, благородний напій, і чудово виглядає як аперитив – напій, який подають перед їжею. Дуже доречно виглядатиме чача і на столі, і навіть із середньосолодкими десертами.
Читайте також:
Водіям на замітку: названо напої, після вживання яких запах перегару тримається весь день
Ось він - справжній напій богів: рецепт неймовірного лікеру з кизилу
Найкраще закривати компоти: в Україні різко подорожчає популярний напій