Ніхто не заперечуватиме, що галушки давно є невід'ємною частиною української кухні та культури. Крім того, галушки також дуже люблять у Польщі, Румунії, Чехії та Угорщині, а в Словаччині галушки з бринзою взагалі вважаються національною стравою.

Сьогодні галушки готують на будь-який смак: з м'ясом, картоплею, сиром, крупами. Важлива складова страви – підливка (або соус). Можна обмежитися вершковим маслом та сметаною, а можна зробити засмажку з карамелізованою цибулею, шкварками, грибами, часником, або солодкий варіант - з джемом, цукром, збитими вершками, згущеним молоком.

Для тесту:
Кефір - 0,5 л
Сіль - 0,5 чайної ложки
Сода - 1 чайна ложка
Яйця - 1
Борошно - до 0,5 кг
Рослинна олія – 1 ст. ложка

Як приготувати галушки по-полтавськи:

У кефірі розчинити сіль, розмішати яйце, всипати половину борошна. Зверху висипати соду. Поступово додаючи|добавляти| муку|борошно|, замісити тісто, як на вареники (некруте). Дати постояти 15-20 хвилин.

Потім тісто для галушок розкотити в товсте (2 см) коло і нарізати його на смужки, шириною 2 см.

З цих смуг трохи навскоси нарізати галушки.
Змастити дно контейнерів пароварки олією та викласти в них із проміжками галушки. Враховуємо, що галушки трохи збільшаться обсягом. Варимо галушки 15 хвилин.

Для ситного обіду пропонуємо зробити м'ясо-овочеву підливу зі смаженого фаршу та овочів.
Знадобляться такі продукти:
  • свинячий фарш - 0,5 кг;
  • морква – 1 штука;
  • цибуля - 1 штука;
  • сіль за смаком;
  • перець за смаком;
  • коріандр мелений - 0,5 чайної ложки;
  • часник – 1 головка;
  • бульйон м'ясний - 300 мл;
  • смалець – 1 ст. ложки.
Так, обсмажуємо на смальці дрібно порізану цибулю та терту моркву. Їх потрібно викласти на тарілку, а на жирі, що залишився, обсмажити м'ясний фарш до розсипчастості. Посолити та поперчити. Додати коріандр. Додати цибулю з морквиною. Залити бульйоном і додати часник, пропущений через прес

Готові галушки полити цією м'ясо-овочевою сумішшю.

Читайте також:

Без добавки не обійтися: рецепт курячих гомілок з гречаними галушками

Це придумали боги: рецепт чарівних картопляних галушок з квашеною капустою та беконом

Несіть другу порцію! Рецепт гуцульських макаронів у молочному соусі з бринзою та помідорами. Робиться у сковороді

Ставили шматочок дерева: старовинний український секрет приготування пишної паски