Гострий маринований салат з кабачків та баклажанів, у томатному соусі, можна легко заготовити на зиму без стерилізації.

Продукти
Кабачки - 1200 г
Баклажани - 550 г
Помідори – 1000 г
Перець (грунтовий) – 200 г
Морква – 200 г
Цибуля-порей (без листя) - 90 г
Перець гострий (чилі, червоний) – 30 г
Часник - 5 зубчиків
Хрін (свіжий) - 1 лист
Перець горошком (асорті) – 5 шт.
Петрушка - 30 г
Імбир, свіжий корінь – 10 г
Цукор-пісок - 50 г
Сіль (велика) – 40 г
Олія соняшникова - 50 мл
Сік лимонний – 40 мл (за смаком)
Лимон - за смаком
Оцет 9% - 30 мл

Нарізаємо баклажани кубиком. Уклавши в тарілку, засипаємо 10 г кухонної солі і збризкуємо лимонним соком (5 мл).

Кабачки теж нарізаємо кубиком.

Укладаємо в окрему глибоку миску.

З перців видаляємо серцевину, нарізаємо кубиками.

Моркву крупно натираємо.

Лук-порей шаткуємо кільцями.

Усі підготовлені овочі, крім баклажанів, з'єднуємо з кабачками.

Корінь імбиру та часник почистити. У блендері збиваємо томати, не очищаючи від шкірки, часник, гострий перець, асорті перців горошком (можна попередньо потовкти), імбир.

Пюруємо до однорідної маси.

Баклажани обсмажуємо на олії (10 мл).

У каструлю вливаємо частину рослинної олії, що залишилася, кладемо суміш кабачків, моркви, цибулі-порею, перцю, лист хрону. Прогріваємо, поки кабачки не пустять сік (близько 20 хвилин).

Додаємо обсмажені баклажани.

Заправляємо томатною заправкою.

Кладемо сіль та цукор. Кип'ятимо овочеву суміш до 3 хвилин, потім уварюємо до зменшення початкового обсягу на чверть.

Шинкуємо петрушку, додаємо в каструлю. Прогріваємо, щоб зелень змінила колір.

Вливаємо лимонний сік, оцет. Проварюємо овочеву суміш ще 7 хвилин.

Переливаємо гарячий овочевий салат із маринадом у стерилізовані чисті банки, додавши невелику лимонну часточку.

Закриваємо стерилізованою кришкою, перевертаємо.

Накривши вовняною ковдрою, залишаємо овочевий салат на добу остигати.

Салат з кабачків та баклажанів на зиму готовий.