Інгредієнти:

  • Капуста білокачанна – 1.5 кг
  • Вода - 1500 мл
  • Селера стеблова – 70 г
  • Часник – 5 зубів.
  • Перець запашний – 1 ч. л.
  • Буряк – 2 шт.
  • Перець чилі – 1 шт.
  • Цукор - 0,5 ч.л.
  • Соль – 3 ст.л.

Промити качан капусти під проточною водою, зняти верхнє пошкоджене листя. Розрізати капусту на рівні частки, щоб кожен шматочок був середнього розміру і міг поміститися в 3-літрову банку. Можна нарізати капусту і дрібніше, виходячи з того, в якій ємності ви її солити.

Відміряти 1,5 л холодної, чистої води. Додати сіль та цукор у воду, добре перемішати до розчинення кристалів солі та цукру. Це і буде маринад для капусти по-грузинськи за класичним рецептом.

Очистити часник від шкірки, нарізати на невеликі пластини. Можна збільшити порцію часнику, якщо ви любите його смак.

Промити пучок селери, відрізати кінці стеблинок. Але повністю стеблинки не потрібно зрізати. Маринувати зелень селери з капустою будемо в цілому вигляді. Якщо ви використовуєте не зелень, а стеблову селера, тоді його потрібно нарізати на шматочки завдовжки 4-5 см.

Очистити буряк від шкірки, промити і нарізати на кружечки завтовшки 0,5-1 см. Можна це робити в рукавичках, щоб яскравий сік буряка не пофарбував шкіру рук.

Підготувати чисту 3-літрову банку для капусти. На дно банки покласти гострий перець, запашний перець, нарізаний часник, селера. Потім викласти шарами шматочки капусти та буряків, після додати ще пару гілочок селери та шматочки часнику. Чергувати шари овочів та зелені, потрібно добре утрамбовувати весь вміст банки.

Залити капусту із овочами холодним маринадом. Якщо капуста добре утрамбована в 3-літровій банці, 1,5 літра маринаду вистачить, і він повністю покриє овочі. Якщо не вистачило маринаду, можна додати трохи холодної води із щіпкою солі.

Прибрати капусту по-грузинськи в тепле місце на 7-10 днів, щоб вона пройшла період ферментації, добре промаринувалась, забарвилася в колір буряків і стала досить кислою та смачною. Протягом цього часу капуста може давати піну та виділяти кислий запах. Через 7 днів потрібно скуштувати шматочок капусти. Якщо вам сподобається її смак, то капуста готова. Якщо їй не вистачає кислоти, залишити ще на 2-3 дні.

Читайте також:

Будете потай красти з холодильника: рецепт консервованої огіркової ікри на зиму

Це справжній делікатес: рецепт грибної ікри з опеньків. Заготівля на зиму

Усі думатимуть, що це ананаси: рецепт маринованих кабачків на зиму