Смачний гарнір картопля дофінуа або картопля дофіне - відома страва французької кухні, досить поширена у світі. По суті це гратин - запечена в вершках і під скоринкою з сирого твердого сиру або попередньо відварена в вершках картопля.

Продукти (на 4 порції):

  • картопля (різана кружальцями) - 700 г;
  • олія вершкове - 1 ст. л.;
  • часник (подрібнений) – 2 зубки;
  • цибуля червона (різана півкільцями) - 1 шт.;
  • сир твердий (подрібнений на тертці) – 3/4 склянки;
  • вершки жирні несолодкі - 1 1/4 склянки;
  • сіль та чорний мелений перець за смаком.

важливо!

  • Цю страву краще готувати з невеликих довгастих бульб із жовтою серединкою. Ще б пак, довгасті бульби зручніше нарізати на кружечки і скибочки краще пропікаються.
  • Для утворення сирної скоринки потрібен твердий хороший сир. Зазвичай використовують грюйер, але підійде ементаль і навіть грана падано.

Так як страва готується в духовці, її потрібно попередньо розігріти до 180 градусів.

Вершковим маслом змащуємо жаровню об'ємом приблизно 1 літр.

У промаслену жаровню викладаємо одним шаром картопляні скибочки. Посипаємо картопля половиною часнику, половиною червоної цибулі та 1/3 сиру. Солимо і перчимо.

важливо!

  • Найкраще картопля нарізати кружальцями завтовшки не більше 5-6 мм. Тонко нарізана картопля, найімовірніше при запіканні перетвориться на кашу, а товсті скибочки не просочаться смаком вершків.

Повторити шари, закінчуючи картоплею, посипаним сиром.

Заливаємо вміст жаровні вершками та ставимо у розігріту духовку.

Запікати картоплю потрібно близько 1,5 години до золотистого кольору верху. Готовність перевіряємо, проткнувши картоплю ножем – якщо вдалося це зробити з легкістю, значить готово.

Подавати картоплю потрібно відразу ж, прямо у жаровні.

Читайте також:

Олія, фарш, курка та ковбаса: АТБ здивував цінами перед Великоднем

Ситний і швидкий сніданок: рецепт ніжних оладок з ковбасою та сиром усередині

Він просто тане в роті: рецепт заливного пирога з сардинами та рисом

Тепер кабанчика в селі заводити не треба: вчені вигадали, як вирощувати сало