Смачний гарнір картопля дофінуа або картопля дофіне - відома страва французької кухні, досить поширена у світі. По суті це гратин - запечена в вершках і під скоринкою з сирого твердого сиру або попередньо відварена в вершках картопля.
Підпишись на Hyser.com.ua в Google News! Тільки найяскравіші новини!
ПідписатисяПродукти (на 4 порції):
- картопля (різана кружальцями) - 700 г;
- олія вершкове - 1 ст. л.;
- часник (подрібнений) – 2 зубки;
- цибуля червона (різана півкільцями) - 1 шт.;
- сир твердий (подрібнений на тертці) – 3/4 склянки;
- вершки жирні несолодкі - 1 1/4 склянки;
- сіль та чорний мелений перець за смаком.
важливо!
- Цю страву краще готувати з невеликих довгастих бульб із жовтою серединкою. Ще б пак, довгасті бульби зручніше нарізати на кружечки і скибочки краще пропікаються.
- Для утворення сирної скоринки потрібен твердий хороший сир. Зазвичай використовують грюйер, але підійде ементаль і навіть грана падано.
Так як страва готується в духовці, її потрібно попередньо розігріти до 180 градусів.
Вершковим маслом змащуємо жаровню об'ємом приблизно 1 літр.
У промаслену жаровню викладаємо одним шаром картопляні скибочки. Посипаємо картопля половиною часнику, половиною червоної цибулі та 1/3 сиру. Солимо і перчимо.
важливо!
- Найкраще картопля нарізати кружальцями завтовшки не більше 5-6 мм. Тонко нарізана картопля, найімовірніше при запіканні перетвориться на кашу, а товсті скибочки не просочаться смаком вершків.
Повторити шари, закінчуючи картоплею, посипаним сиром.
Заливаємо вміст жаровні вершками та ставимо у розігріту духовку.
Запікати картоплю потрібно близько 1,5 години до золотистого кольору верху. Готовність перевіряємо, проткнувши картоплю ножем – якщо вдалося це зробити з легкістю, значить готово.
Подавати картоплю потрібно відразу ж, прямо у жаровні.
Читайте також:
Олія, фарш, курка та ковбаса: АТБ здивував цінами перед Великоднем
Ситний і швидкий сніданок: рецепт ніжних оладок з ковбасою та сиром усередині
Він просто тане в роті: рецепт заливного пирога з сардинами та рисом
Тепер кабанчика в селі заводити не треба: вчені вигадали, як вирощувати сало