Кава 150 грам;
Горілка 250 мл;
Цукор 220 гр.;
Ванільний екстракт 1 чайн.
Для того, щоб зробити цю ароматну смакоти, знадобляться зерна арабіки (саме цього сорту!), переважно темної обсмажування.
Якщо у вас є кофемашина, то вам потрібно лише приготувати три стандартні шоти еспресо по 50 мл. Каву можна зварити і в турці так, як ви звикли: з сіллю або без неї. А ось розчинна кава в гранулах не рекомендується використовувати зовсім.
Що ж стосується алкоголю, то міцність алкогольної основи має становити 40–50º. У переліку необхідних продуктів зазначена горілка, але також підійде ром, світлий або темний ром, віскі або бурбон, очищений самогон без запаху, розведений спирт.
Каву перелийте в сотейник або в каструлю, що підходить за розміром. Додайте весь цукор і поставте на найповільніший вогонь. Нагрівайте каву до тих пір, поки цукрові крупинки повністю не розчиняться. Під час цього процесу необхідно постійне перемішування сиропу, щоб цукор не пригорів приблизно 4 хвилини.
Кавовий сироп охолодіть до кімнатної температури. На це піде близько півгодини.
Перелийте сироп у банку відповідного обсягу, враховуючи, що ще додаватиметься алкоголь. І додайте цей самий алкоголь.
Додайте|добавляйте| ванільний екстракт і ретельно перемішайте напій. Замість ванільного екстракту можна взяти ванілін.
Банку з напоєм щільно закрутіть кришкою і залиште рівно на тиждень за кімнатної температури в темному місці. У коморі, наприклад. Холодильник не підійде, тому що при кімнатній температурі лікер настоїться швидше та якісніше.
Після цього напій необхідно процідити в 100% випадків, якщо ви варили каву в турці. А якщо використовували кавоварку, то вам пощастило: проціджувати напій особливого сенсу немає, він і так буде прозорий, як сльоза. Розлийте напій по пляшках і щільно закрутіть кришками. Залишіть лікер ще на два тижні у темному, але вже прохолодному місці, після чого напій готовий до вживання.
Читайте також: