Щоб приготувати картопляну запіканку з сиром, потрібні такі продукти:

Картопля – 1 кг
Сир домашній – 500 г
Олія вершкове – 100 г + 20 г для змащування форми
Яйця – 2 шт.
Вершки 15% - 200 мл
сіль
Перець чорний мелений
Мускатний горіх мелений - щіпка
Сир твердий – 50-75 г

Сир протерти через сито або змолоти в м'ясорубці. Перемішати з|із| розм'якшеною олією до однорідності. Посолити і поперчити до смаку.

Картопля очистити і нарізати дуже тонкими кружальцями.

Глибоку форму для запікання змастити вершковим маслом. На дно викласти шар картопляних кружків, посолити та поперчити. Зверху розподілити тонкий шар сирної маси.

Продовжувати викладати шари, доки не закінчаться всі інгредієнти. Зверху має бути картопля. Деко вибирайте дуже глибокий або не заповнюйте його до верху. Я припустилася такої помилки. У процесі запікання виділяється багато рідини, потім частина випаровується, частина вбирається картоплею, але спочатку вона починає витікати за бортики дека. Довелося поміщати його в інший великий лист.
Перш ніж поставити форму в духовку, розігріту до 200 градусів, її треба щільно закрити фольгою. Запікати 1 годину.

Натерти на великій тертці твердий сир. Приготувати заливку. Збити вилкою яйця, додати|добавляти| сметану, посолити і поперчити, додати|добавляти| мускатний горіх або інші улюблені спеції. Зняти фольгу з форми та залити картоплю заливкою. Зверху посипати тертим сиром. Запікати в духовці 30 хвилин і ще на 15 хвилин залишити картопляну запіканку у вимкненій духовці.

Картопляна запіканка з сиром може бути самостійною стравою або гарніром до м'ясних страв.
Смачно зі сметаною.

Читайте також: