- помідори – 2 кг;
- цибуля ріпчаста - 200 грам;
- яблука – 250 грам;
- столовий оцет – 80 мл.;
- гвоздика - 0.25 чайн.л.;
- цукор - 220 грам;
- кухонна сіль - 1 стол. (без гірки)
- кориця – 0.5чайн.л.;
- перець гострий мелений - 2 чайн.
- Помідори краще брати стиглі, м'ясисті, але якщо таких немає, підійдуть будь-які, адже ми будемо отримувати сік, а потім його уварювати.
- Спеції можна вибирати будь-які за смаком.
Спочатку миємо помідори, розрізаємо їх на середні шматочки. Пропустіть помідори через соковитискач, який на виході дасть чистий помідорний сік без макухи.
Підпишись на Hyser.com.ua в Google News! Тільки найяскравіші новини!
ПідписатисяЦибулю очистіть від лушпиння і розріжте на 4 частини.
Яблука помийте, зніміть з них шкірку, також розріжте на 4 частини та виріжте серцевину.
Подрібніть цибулю та яблука в м'ясорубці або блендері в кашку. Якщо хочете зробити кетчуп гострішим, то можна додати перчик чилі, подрібнивши його разом із цибулею та яблуками.
Відправте томатне пюре і яблучно-цибулеву кашку в зручну і каструлю, що підходить за розміром, і перемішайте.
Поставте каструлю на помірний вогонь. Як тільки маса закипить, додайте сіль, цукор, оцет, корицю та мелений перець.
А ось гвоздику потрібно завернути в марлевий мішечок, зв'язати ниткою у вузлик. Опускаємо мішечок зі спеціями в соус і варимо разом з ним, проте наприкінці його потрібно видалити.
Все ретельно перемішайте та уварюйте кетчуп до потрібної густоти при регулярному помішуванні – приблизно дві години. На виході має вийти 1 літр готового кетчупу.
Поки готується кетчуп, простерилізуйте зручним для вас способом банки та кришки від них.
Розлийте готовий гарячий кетчуп стерилізованими баночками потрібного розміру і закочуємо стерилізованими кришками.
Гарячі банки переверніть дном догори, накрийте ковдрою і дайте повністю охолонути.