Пиріжки з картоплею – безпрограшна проста повсякденна страва.

Не дивіться, що в даному рецепті використовується дріжджове тісто, приготувати його досить швидко й легко: швиденько замісили і залишили підійматись.

Отож, для тіста знадобляться такі продукти:

  • борошно – 340 г (приблизно 2 склянки об'ємом 250 мл);
  • сироватка молочна – 150 мл;
  • олія - ​​2 ст. ложки;
  • яйце – 1 шт.;
  • дріжджі пресовані свіжі – 10 г, або дріжджі сухі – 3 г (1 ч. ложка);
  • цукор - 1 ч. ложка;
  • сіль – 0,5 ч. ложки.

У теплій сироватці ( 30-35 градусів ) розчиніть сухі дріжджі, додайте цукор, сіль і все перемішайте. Лишіть опару на 10 хвилин у теплому місці. Якщо на опарі з'явилися бульбашки повітря, то дріжджі почали роботу – можна продовжувати.

Далі додаємо в опару яйце, олію (краще брати рослинну рафіновану без запаху, але підійте будь-яка, яка є під рукою) та половину пшеничного борошна. Все розмішайте.

Підсипаючи борошно, замісіть тісто. Коли тісто збирається в кулю, його можна викласти на поверхню столу і продовжувати заміс руками. Готове тісто м'яке, трохи липне до рук, добре тримає форму. Покладіть його в миску та накрийте харчовою плівкою. Залишіть тісто підходити на 40-60 хвилин за кімнатної температури.

Поки підходить тісто, приготуйте начинку.

Картоплю очистіть, крупно наріжте, помістіть у каструлю і залийте водою. Закип'ятіть воду, додайте сіль і варіть картоплю 25 хвилин|мінути|, до готовності.

Злийте повністю воду, в якій варилася картопля. Додайте вершкове масло|мастило| і розштовхніть картоплю в пюре.

Зелень кропу зніміть з товстих стебел, черемшу очистіть до верхнього листочка. Дрібно наріжте зелень.

Додайте підготовлену зелень до товченої картоплі, посоліть і поперчіть начинку.

Важливо!

  • Черемшу використовують обережно, враховуючи її часниковий смак, щоб не зіпсувати приготовану страву.

Все перемішайте до однорідної маси та повністю остудіть перед формуванням пиріжків.

Розділіть тісто на 10-12 рівних шматочків (приблизно по 50-55 г).

Змастіть робочу поверхню олією. Пальцями розплющіть кулю тіста в коржик і викладіть у центр 1 ст. ложку картопляної начинки із зеленню.

Заліпіть краї тіста, потім притисніть пиріжок долонькою, надаючи йому плоску форму. Так само сформуйте інші пиріжки.

Розігрійте в сковороді олію. Зменшіть вогонь до середнього та перенесіть у гарячу олію підготовлені пиріжки.


Готові пиріжки складете в каструлю або велику миску, застелену паперовим рушником - воно вбере в себе зайву олію. Накрийте пиріжки рушником і залиште на 15-20 хвилин так скоринка тіста стане м'якше.

Читайте також: