Існує безліч способів квасити капусту і кожна господиня готує цю страву по-своєму. Оскільки восени заготовляють на зиму велику кількість різних овочевих закусок, часу на все часом не вистачає, тому намагаються вибирати простіші рецепти. Один з найпростіших рецептів - капуста з морквою та хріном. Вона виходить гостра, ароматна і чудово підходить як закуска до всіх гарнірів, м'яса, риби, курки.

Отже, для того, щоб заквасити капусту з морквою та хріном, знадобиться такий набір продуктів:

  • білокачанна капуста – 2,5 кг;
  • морква – 400 г;
  • корінь хрону – 100 г;
  • соль – 3 ст. л.;
  • кмин - 1 ст. л.

Для закваски краще брати свіжі качани капусти, середні за величиною, щоб вони були якомога соковитішими. Краще віддати перевагу сортам з великим вмістом цукру, вони довше зберігаються при заквасці. Перевірити, чи немає на них пошкоджень, плям чи тріщин.

З капусти знімаємо верхнє листя і качани (найкраще підходять плоскі екземпляри) розріжте навпіл, виріжте качан і нашаткуйте. Можна це робити просто ножем, а можна використовувати спеціальні тертки.

Перекладіть у велику емальовану каструлю.

Моркву та корінь хрону очистіть, потім вимийте. Моркву натріть на великій тертці, хрін подрібніть у закритій чаші блендера (щоб не щипало очі). З'єднайте з капустою.

важливо!

  • Морквину відібрати за кольором, вона має бути однотонною, без плям. Важлива щільність моркви, вибирають лише тверді коренеплоди.
  • Хрін повинен бути дуже щільним, без пошкоджень, білий усередині та бежуватий зовні. Запах від нього повинен виходити дуже різкий.

Далі потрібно додати в капусту з морквою і хріном сіль та кмин. Ретельно перемішайте, натискаючи руками із зусиллям, щоб виділився сік. Зверху помістіть кришку або велику тарілку та встановіть гніт. Залишіть капусту для бродіння за кімнатної температури на три доби.

Після закінчення зазначеного часу на поверхні капусти утворюється піна. Зніміть гніт і зробіть кілька глибоких проколів дерев'яною шпажкою. Знову помістіть на капусту гніт і заберіть у прохолодне місце (температура не вище 15 °C) на три доби.

Розкладіть готову квашену капусту з хріном по сухим чистим банкам і закрийте пластиковими кришками (не закочувати!). Заберіть на зберігання в холодильник.

Читайте також:

Насолода вам гарантована: рецепт соковитих лінивих голубців з квашеною капустою та курячим фаршем

Справжні ласощі для вихідних: рецепт тушкованих курячих сердечок із квашеною капустою

Його називають "Монастирський": рецепт салату з квашеної капусти з апельсином та волоським горіхом

І не потрібно жодних банок: як досвідчені господині роблять квашену капусту у звичайному пакеті