Голубці – одна з улюблених страв українців, яку подають на свята. Їх фарширують м'ясом, крупою, грибами та навіть картоплею, начинка загортається в підготовлений капустяний лист.

Для голубців:

Для соусу: 

Для начинки в голубці відомий шеф-кухар Євген Клопотенко рекомендує гречану ядрицю не варити, а запарити окропом та довести її до стану аль денте, тобто щоб вона була трішки сирою всередині. Так як голубці по цьому рецепту пісні, то крім окропу можна використати грибний чи овочевий бульйон.

Поки запарюється гречка - робимо овочеву засмажку. Моркву та цибулю потрібно очистити та нарізати дрібним кубиком.

Печериці або гливи також потрібно помити, дайте воді добре стекти та теж нарізати дрібним кубиком, а 5 зубчиків часнику - дрібно посікти.

Розігріваємо пательню з 3 ст. л. соняшникової олії. Спочатку перекладаємо цибулю та обсмажуємо її до м’якості, потім - моркву, печериці та часник. Обсмажувати потрібно на середньому вогні 10 хвилин, солимо та періодично помішуємо.
Далі до гречки додаємо овочево-грибну засмажку та солимо до смаку.

Як швидко ошпарити капусту для голубців:

  • видаліть поглиблення і помістіть качан капусти у велику каструлю з киплячою водою;
  • щоб листя легше відходили у воду, в якій вариться капуста, додайте туди 2 – 3 столові ложки олії;
  • під час заварювання необхідно кілька разів перевернути капусту, щоб всі листки потрапили в окріп.

З кожного листочка необхідно зрізати ножем тверду частину, щоб голубці добре загорталися, а листя не ламалося.

На кожен капустяний лист викладаємо столову ложку начинки, загортаємо та викладаємо у форму для запікання щільно один до одного.

Для соусу в миску з 2-3 ст. л. томатної пасти додайте 500 мл води з дрібкою цукру, змішайте.

Заливаємо голубці соусом, він має їх повністю покрити.

Накриваємо форму фольгою та ставимо в духовку на 1 годину 20 хвилин за температури 180 градусів у режимі верхнього та нижнього нагріву.

Готові голубці можна подати з овочевим салатом, свіжим хлібом та овочевою ікрою до нього, або полити гостренькою аджикою для пекельних вражень.