Пропонуємо дуже смачні мариновані помідори на зиму, без оцту. Рецепт простий, тут щонайменше спецій! Але незважаючи на простоту та мінімалізм, помідори виходять дуже смачними. Чи не кислі, не солоні, швидше приємно ніжно мариноване солоденькі. Тут смачно весь вміст баночок: і помідори, і розсол.

Щоб законсервувати на зиму помідори без оцту, знадобиться такий набір продуктів:

  • помідори - 4 кг
  • цибуля ріпчаста (дрібна) - 8-10 штук;
  • базилік свіжий – кілька гілочок;
  • гірчиця (насіння) – 1 ч. ложка на кожну літрову банку;
  • вода - 4 л.

Повинно вийти 8 літрових баночок консервації.

Для цього рецепту можна використовувати будь-які помідори, але гарна банка виходить, коли в ній помідори чері двох кольорів.

Помідори добре миємо і ділимо за квітами – жовті та червоні.

Підготуємо банки та кришки. Банки потрібно простерелізувати будь-яким зручним способом, кришки заливаємо окропом.

Заповнюємо підготовлені банки помідорами чері до половини. На помідори в кожній банці укладаємо кілька промитих листочків базиліка та невелику цибулину, очищену та розрізану навпіл. Заповнюємо половину, що залишилася, банки помідорами іншого кольору.

Вперше заливаємо помідори в банках окропом. Прикриваємо підготовленими кришками, і нехай вода в банках охолоне, за часом хвилин 20.

Далі потрібно зварити маринад, 4 літри знадобиться.

На 1 літр води потрібно:

  • сіль – 1 ст. ложка;
  • цукор – 3 ст. ложки;
  • мед – 1 ст. ложка;
  • лимонна кислота – 1 ч. ложка (без верху).

Сіль, цукор, мед та лимонна кислота - все це додаємо, коли вода закипить. Перемішали – і готово.

Охолоджений окріп із банок зливаємо за допомогою спеціальної кришки. У кожну банку (літрову) додаємо по 1 чайній ложці насіння гірчиці. І більше нічого не треба – аромату базиліка та медового маринаду тут буде достатньо.
Заливаємо в банки приготовлений медовий розсіл (маринад) аж до верху. Щільно закриваємо кришками (закочуємо). Забираємо повільно остигати під ковдру.