Травень – час для відкриття сезону шашликів!

Запорука смачного та соковитого шашлику – правильно підібране та замариноване м'ясо. Так, варто пам'ятати, що різні види м'яса мають різну жорсткість, а отже, і різні правила приготування.

Традиційний шашлик готується з баранини, однак у неї специфічний запах, який не всім припаде до смаку.
Саме тому найчастіше українці обирають для шашлику свинину, а саме – шию. Саме з неї виходить найсоковитіший шашлик. Також можна використовувати вирізку чи корейку.
важливо!
  • Співвідношення жиру та м'яса у вибраному шматку має бути 1 до 4 відповідно, щоб страва не була надто жирною.

Що ж до яловичини, то для шашлику підходить товстий край на кістки, тобто спинка.

Парне та заморожене м'ясо використовувати не варто. З парного (коли після вибою не минуло й трьох годин) вийде твердий шашлик. Втім, як і із замороженого, оскільки при розморожуванні витікає більша частина рідини. Найкраще підійде охолоджене м'ясо.

Маринад для м'яса – основа вашого майбутнього шашлику. Адже саме від нього залежить, наскільки смачною буде страва.

Найпростіший, класичний варіант маринаду для м'яса свинини – цибуля. Багато цибулі: на 1 кілограм м'яса – 2-3 кг цибулі. Щоб замаринувати потрібно: промити та нарізати м'ясо на майбутні шматочки шашлику (умовно 5*5 см, але й не надто дрібно); порізати цибулю (кільцями, але частина можна і дрібніше, особливо коли часу на маринування мало); за бажання додайте перець та інші приправи до смаку; помістити все це в посудину, перемішати (або розкладайте шарами) і залишити на кілька годин (на ніч ідеально) у прохолодному місці на кшталт холодильника. Сіль додавайте якраз перед смаженням, щоб вона не витягувала з м'яса сік, ця порада відноситься до всіх рецептів.

Наступного дня можна сміливо приступати до смаження та отримати соковитий смачний шашлик. І при насаджуванні на шампур чергуйте м'ясо з цибулею (тому його нарізали кільцями).

Читайте також:

Від такої вечері ви точно не відмовитеся: рецепт соковитого курячого шашлику в духовці

Від ресторанного ви його не відрізните: рецепт соковитого шашлику зі свинини із соєвим соусом. Готується у духовці

Краще за будь-який шашлик: рецепт соковитих кісок зі свинячої вирізки